WAT DACHT U VAN 'HELLO KITTY' OF 'PIKACHU' OF TOCH MAAR LIEVER 'MY LITTLE PONY'?

13-10-2017 00:00

Na een zalige week te hebben doorgebracht in Kuala Lumpur, werd het toch stilaan tijd om Maleisië eens wat verder te verkennen. Onze volgende bestemming werd Melaka, een kuststad op een tweetal uur rijden ten zuidoosten van de hoofdstad. De stad kreeg in 2008 de UNESCO-bescherming voor zijn mooie historische binnenstad.


Melaka

Het in 1396 gestichte vissersdorpje werd snel één van de meest welvarende havens van de regio door zijn strategische ligging. Tegenwoordig speelt de stad geen belangrijke rol meer voor de zeevaart omdat de hedendaagse zeeschepen te groot zijn om de haven te kunnen aandoen. Vanaf de zestiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw werd Melaka verschillende keren veroverd door respectievelijk de Portugezen, de Nederlanders, de Britten en de Japanners tot de onafhankelijkheid in 1956. Dit zorgde er voor dat deze stad geschiedenis ademt en verschillende soorten architectonische overblijfselen heeft.


"Dutch Square", het bekendste plein van Melaka

Het eerste dat ons opvalt is het “Dutch Square” met het oude Stadthuys, de klokkentoren en de “Christ Church”. Het zijn gebouwen allen in een rood-roze kleur wat kenmerkend was voor de Nederlandse bouwstijl in die periode. Ze vielen blijkbaar toen ook al heel graag op. Aan de overkant van de rivier zijn er straten die vroeger een Nederlandse naam hadden zoals de Heerenstraat (Jalan Tun Cheng Lok) en Jonkerstraat (Jalan Hang Jebat). Die laatste straat is tijdens de week zo dood als een pier, maar vanaf vrijdagavond tot en met zondagavond bruist het er van leven dankzij de avondmarkt waar je onder andere souvenirs, kleren en lokaal eten en drinken kunt vinden.


Wandeling doorheen het centrum van Melaka met de "Church of St. Francis Xavier" op de achtergrond.


Nog geen volledige Volkswagen Kever gevonden, maar we zijn goed op weg...


The Christ Church of Melaka


Restanten van de Nederlandse overheersing. De vertaling naar het Maleis staat op een klein bordje ernaast...


St. Paul Church, of wat er van overblijft...


De avondmarkt, het is er over de koppen lopen.


Wij proefden de lokale specialiteit 'chicken rice balls'. De smaak is niet zo speciaal, maar het is wel best lekker.


Snuisteren tussen de lokale specerijen op de avondmarkt.

In Melaka bevindt zich de oudste nog in dienst zijnde Chinese tempel van Maleisië: de Cheng Hoon Cheng! De tempel is een excellent staaltje van Chinese bouwkunst. Het dak is rijkelijk versierd met houtsnijwerk en de randen en de nokken zijn gedecoreerd met Chinese mythische figuren, dieren, vogels en bloemen van glas en porselein, dat schittert in het zonlicht.


De Cheng Hoon Cheng tempel, werkelijk prachtig!

Het zijn niet alleen de koloniale invloeden die deze stad gezellig maken, zo heb je ook de prachtige kleurrijke gevels, mooie graffiti schilderingen, gezellige straatjes en restaurantjes.


Veel muurschilderijen te vinden in Melaka


De Heerenstraat, ten tijde van Nederlandse overheersing. Nu heet de straat gewoon Jalan Tun Cheng Lok.


Ook de Chinese invloeden zijn nog duidelijk waarneembaar.


Dajo heeft een lookalike gevonden!


We zitten ver van huis...


Een bizarre Fanta-variant gevonden. Best lekker en 't smaakt echt naar lychee!


Volledig klaar om aan te vallen. Ik eet hier "Nasi Lemak", een typisch Maleisisch gerecht.

Melaka staat ook gekend, of eerder berucht, voor de Trishaw, een soort riksja die toeristen doorheen de hele stad vervoert. Op zich niet zo speciaal, ware het niet dat elke chauffeur zijn voertuig heeft gepimpt in één bepaald thema met bloemen, discolampjes, vlaggen, knuffels, afbeeldingen of souvenirs wat resulteert in zeer kitscherige Hello Kitty, Pikachu en My Little Pony fietstaxi’s. Om het afschuwelijke geheel compleet te maken, werden er in sommige trishaws zelfs luidsprekers geïnstalleerd, waardoor je de rijdende jukeboxen helaas al van ver hoort aankomen...


Wenst u een ritje te maken?


Wat dacht u van Hello Kitty begeleid door een snoeihard beat?


De vele gezinnen uit Singapore vinden dit soort ritjes ronduit fantastisch! Zie ze glunderen...


De zonsondergang is een troef in Melaka. Er zijn een tweetal bezienswaardigheden de moeite waard wanneer de duisternis invalt. Zo kan je met een toeristenbootje de Melaka-rivier afvaren waarbij je de stad eens vanuit een heel ander perspectief kunt bezichtigen. Wat ik echter de mooiste bezienswaardigheid van de twee vond, was de “Melaka Straits Mosque”, gelegen iets ten zuiden van het centrum. Deze kleurrijke en mooi verlichte moskee in een prachtig decor, gecombineerd met een meegebracht aperitiefje, zorgden voor een mooie afsluiter van ons bezoek aan deze leuke stad. 


Dajo wordt telkens enorm enthousiast van zo'n typische toeristenval. :-)


Leuk versierde gevels te zien tijdens het boottochtje.


Melaka Straits Mosque

We keren nu even terug naar Kuala Lumpur om dan door te reizen naar de noordelijk gelegen Cameron Highlands met zijn vele theeplantages en wandelmogelijkheden. De Cameron Highlands liggen op 1.500 meter hoogte waardoor vooral de frissere temperaturen een welgekomen geschenk zullen zijn...

Vorige    Blogoverzicht    Volgende