VLIEGEN, ZO VRIJ ALS EEN VOGEL

06-04-2017 00:00

De mens heeft er altijd van gedroomd om te kunnen vliegen. Daar zijn trouwens vele bewijzen van. Er werden destijds talloze muurschilderingen teruggevonden van vliegende mensen uit lang vervlogen tijden. Vliegen, zo vrij als een vogel. Donder op met de zwaartekracht, we willen loskomen van het aardoppervlak en de wereld overschouwen vanuit de derde dimensie. Aangezien de mens niet vanuit zichzelf kan vliegen, zocht men eeuwenlang koortsachtig naar allerlei hulpmiddelen. Zo had je bijvoorbeeld de wereldberoemde Leonardo Da Vinci die in de 15de eeuw al volop bezig was met het bedenken en uitvinden van allerlei toestellen die vliegen mogelijk kon maken, soms tot het absurde toe! Zo werden ooit vleugels van de vogel nagebouwd in de hoop op die manier van de grond te kunnen komen. In de 19de eeuw zag het eerste vliegtuig het levenslicht en begin 20ste eeuw kwam de grote doorbraak dankzij de gebroeders Wright. Waar men duizenden jaren alleen maar kon van dromen is sindsdien een evidentie geworden…

Iets anders nu. “Hoe ontstaan wolken?” Het een vraag die alle kinderen ooit stellen aan hun ouders. En laten we eerlijk zijn: de meeste volwassenen kunnen er niet op antwoorden. Toch zijn de aanwezigheid van wolken voor iedereen een evidentie. Luchtstromingen, thermiek en luchtdrukverschillen zijn maar enkele termen waarmee je al iets kan om die vraag te beantwoorden. Vooral warme stijgende lucht is cruciaal voor het vormen van wolken. Maar die stijgende lucht kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld om te zweefvliegen of paragliden…


Dajo tijdens de landing van zijn tandemvlucht paragliden.

De meest eenvoudige vorm om te vliegen is paragliden. Een zitje waar een glijscherm via kabels is aan vastgemaakt, that’s it! Het grote verschil met een valscherm (parachute) is dat een glijscherm (paraglide) zeer goed bestuurbaar is en dat je als het ware door de lucht ‘glijdt’. Zolang je er geen motor aan bevestigt, zal je steeds een dalende beweging maken. De zwaartekracht, weet je wel… De kunst is om dezelfde warme stijgende lucht - die uiteindelijk wolken zullen vormen - op te zoeken waardoor je al paraglidend opnieuw hoogte kunt winnen. Als je het goed doet, kan je in principe urenlang in de lucht blijven hangen. Vroeger was paragliden een avontuurlijke risicosport, maar tegenwoordig met het steeds professioneler wordende materiaal en dito opleidingen, is er nog bijzonder weinig risico aan verbonden.


Uitzicht vanuit onze hostel in Bucaramanga.

We bevinden ons in Bucaramanga, de vijfde grootste stad van Colombia en dat er hier een goeie thermiek heerst, merken we aan het uitgebreide aanbod aan paraglidingscholen en -opleidingen. Voor 25 euro per persoon kunnen we terecht in één van die opleidingsscholen om een vijftien minuten durende tandemvlucht te maken met een ervaren piloot/instructeur. Een kwartier is niet zo lang, hoor ik je denken, maar je hebt achteraf wel degelijk een goeie indruk wat paragliden juist inhoudt. Als toetje word je getrakteerd op enkele acrobatische bewegingen wat de leuke kriebel in de buik vrij spel geeft. Paragliden is iets wat we beide nog nooit eerder deden, dus lang hebben we er niet over getwijfeld om dit te doen. Absolute aanrader!


An bij de preparatie voor haar vlucht.


Briefing met instructeur Russell uit Alaska voor de opstijg- en landingsprocedures.


En wijle weg!


Vertrek An met prachig zicht op Bucaramanga.


Zie ze genieten!


Prachtige zichten tijdens de vlucht.


Klaarmaken om te landen.


Bijna veilig terug met de voetjes op de grond!


Dajo zijn beurt.


Unieke ervaring! Superleuk!

Nog een kleine oproep aan onze blogvolgers! We zien op de statistieken dat er minimum 75 tot soms wel 150 verschillende personen dagelijks onze blog eens komen bekijken, waarvoor hartelijke dank! Straf dat jullie ons na bijna 7 maanden nog steeds zo trouw op de voet volgen! Dat doet ons enorm veel plezier en het geeft ons de moed om deze blog te blijven updaten. Tot op heden hebben we echter nog maar 9 postmakkers. Dat is erg leuk, maar het mogen er altijd meer zijn! Wij schrijven graag originele kaartjes en jullie ontvangen ongetwijfeld graag post. Dus: win, win! Voor slechts 15 euro steun je ons toekomstig project in Afrika en ontvang je bovendien 3 postkaartjes in ruil! Komaan, blogvrienden, laat jullie gaan! :-)

Word postmakker en steun ons in onze plannen om vrijwilligerswerk in Afrika te verrichten! Klik hier!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende