VISIT THE RUINES EARLY IN THE MORNING TO AVOID THE CROWDS

26-09-2016 00:00

Tulum, of “Muur” in de Maya-taal, was een belangrijke volledig ommuurde handels- en religieuze plaats in de Middeleeuwen. Oorspronkelijk heette de stad “Zama”, wat stad van de zonsopgang betekent. Toepasselijk, want de stad ligt vlak aan de zee in het uiterste oosten van Mexico. Het werd onze volgende stop in ons pas gestarte avontuur.

Van de oorspronkelijke stad resten er nu enkel nog ruïnes. Het huidige Tulum ligt een drietal kilometer verderop. Een aangenaam stadje waar het best leuk vertoeven is. Tal van restaurantjes en straatkraampjes die ’s avonds zorgen voor een gezellige sfeer, maken dat slenteren in de drukkende hitte toch een aangename bezigheid wordt.


Tulum centrum

“Visit the ruines early in the morning to avoid the crowds”. Bedankt voor de tip, Lonely Planet! Wij stonden om 8u aan de ingang en inderdaad: op een groepje luidruchtige Duitsers na was er geen kat. Het was onze eerste echte kennismaking met de rijke Mayacultuur. We kregen vrij goed bewaarde ruïnes te zien van een stad die een echte bloeiperiode kende tussen de 11de en de 15de eeuw. Pronkstuk en tevens grootste gebouw was “El Castillo”: een uitkijktoren met zijn prachtig bewaarde schuine stenen muur. Het moet werkelijk een mooie stad geweest zijn met vele kleuren en verfijnd beeldhouwwerk.


De natuurlijke 4de "muur" van de stad: de zee!


An voor "El Palacio"


El Castillo: de fameuze uitkijktoren


Even "geleend" van Google, ter verduidelijking hoe groot de stad was

Tulum staat ook bekend voor zijn mooie stranden. Na ons ochtendje cultuur, besloten we ons neer te ploffen op het strand en de rest van de dag geen bal meer aan te trekken van andere dingen buiten zwemmen, lezen, slapen, kaarten, babbelen, lachen, naar mensen kijken, met die mensen lachen, met onszelf lachen en veel water te drinken. Het weer slaat de laatste dagen echter om. Af en toe kampen we met onweer en felle regen- en hagelbuien. Tjah, het is en blijft het regenseizoen...


Dreigende onweerswolken gecombineerd met een regenboog

Bij momenten is het wennen aan onze nieuwe leefwereld. We krijgen te maken met een cultuurshock, maar niet degene die je zou verwachten. Zo kwamen we terecht in een partyhostel. We hadden het vooraf kunnen weten aangezien het één van de goedkoopste hostels, inclusief bar, was. De muziek knalde vaak tot na middernacht luid uit de boxen. Je zag er luidruchtige, vaak beschonken 19 à 20-jarige Amerikaanse grietjes, waar dan weer enkele iets oudere macho’s (die zich om één of andere reden al maanden niet meer hebben geschoren) rondzwermden. Misschien ligt het aan mij, saaie piet die ik ben, maar ik denk niet dat dit de ware bedoeling van wereldreizen kan zijn. Wij hebben alvast een heel ander beeld wat wereldreizen zou moeten voorstellen. An en ik zouden graag wat dichter bij de lokale bevolking staan en dergelijke plaatsen waarschuwen ons dat we moeten opletten waar we onze tenten opslaan…

Na drie dagen Tulum reisden we verder naar Valladolid dat als uitvalbasis voor Chichen Itza zal dienen. Daarover meer in het volgende verslag. We besluiten met een blik op de Cenotes “Xkeken” en “Samula”, iets buiten het centrum van Valladolid. Een cenote is de naam voor een water bevattende grot of poel waar je kan in zwemmen. Aangezien het laagseizoen is hadden we die cenotes quasi voor ons alleen. Enkele uren zwemmen tussen de vissen: een heerlijke ervaring!


An in Cenote "Xkeken" met de zwarte vissen


Cenote "Samula"

Vorige   Blogoverzicht   Volgende