VIETNAMESE VERKEERSREGEL: VOETGANGERS HEBBEN VOORRANG IN HET HIERNAMAALS…

04-04-2018 00:00

Onze eerste stop in Vietnam is Hanoi, de huidige hoofdstad en tevens tweede grootste stad van het land. In de 19e eeuw was deze stad, ten tijde van de Franse bezetting, de hoofdstad van Frans Indochina. Daardoor zien we in het straatbeeld nog enkele Franse invloeden zoals de huisjes met kleine balkonnetjes, brede boulevards en koloniale panden.


Hanoi

Hanoi, betekent letterlijk: ‘in de rivier’ en is een stad waar je van houdt of juist helemaal niet. Bij ons is het laatste eerder van toepassing. Als je dacht dat het verkeer in Bangkok erg was, dan moet je zeker niet naar Hanoi afreizen. Het grote aantal brommers, het schetterend en zinloze getoeter, het lawaai op de straat, smog all over again en het gebrek aan bijzondere bezienswaardigheden maken dat deze stad ons totaal niet aanspreekt en ons een gevoel heeft van ‘wij moeten hier weg’! Voor het eerst hebben we nu ook het idee dat de lokale bevolking op de brommers er geen moment aan zullen twijfelen om ons omver te rijden als we ook maar even in hun weg lopen. ’t Is benauwelijk! Het enige pluspunt in deze stad, in mijn ogen, is het heerlijk Vietnamees eten.


Een straat oversteken in Hanoi is altijd een hels avontuur...

Toch maken we met behulp van een uitgestippeld kaartje in de Lonely Planet een korte wandeling doorheen een deel van de Old Quarter. We banen ons een weg doorheen tientallen smalle straatjes die vernoemd zijn naar (oude) ambachten, zoals spiegelstraat en papierstraat. Nog steeds wordt in heel veel van deze straten éénzelfde product of ambacht aangeboden door alle winkeltjes. Deze wijk is al meer dan duizend jaar het kloppend hart van de oude stad waar van alles aan de man wordt gebracht. Je vindt er ook een lokale markt waar er groenten, fruit, verse kruiden en rauwe lappen vlees worden verkocht. Voor mensen die dit nog nooit hebben gezien kan ik inkomen dat het indruk maakt, maar voor ons is het eerlijk gezegd niets nieuws.


Typisch beeld in de straten van Hanoi: Aziatische toeristen die zich laten rondleiden in Vietnamese riksja's.


Festiviteit aan de gang in de "Bach Ma Temple".


Rondgang in the Old Quarter


Véél winkeltjes met nog veel méér brol...We eindigen onze rondgang aan de St Joseph Catedral.

Vlakbij de Old Quarter ligt het Hoan Kiem Lake, een meer dat omschreven wordt als een perfecte plek om even bij te komen van de verkeerschaos, een wandeling te maken, te lopen of de lokale sport ‘jianzi’ te spelen (soort voetbal met een shuttle). Een ‘perfecte plek’, ik weet het zo niet. Het park ligt tussen twee grote straten waardoor je het verkeer blijft horen. Bovendien is het hoogstwaarschijnlijk de enige deftige plaats in de dichte omgeving om iets van sport te doen waardoor het er te druk is om echt te genieten van mijn loopsessie. In het midden van het meer staat 'Tháp Rùa' of de 'turtle tower' die werd gebouwd in 1886 op dezelfde locatie waar in de 18e eeuw een tempel stond. De toren werd op diezelfde plek opgericht om krijger Le Loi te gedenken die door het vinden van een mystiek zwaard de kracht en de macht vond om de troepen te verzamelen en zo een overwinning boekte en Vietnam bevrijdde van de Chinese onderdrukking. Kijk eens aan!


Hoan Kiem Lake, een klein beetje rust in een drukke stad.


Tháp Rùa in het midden van het meer


Toegangspoort tot de "Ngoc Son Temple"


Deze heren spelen een spelletje jianzi.

Er zijn in Hanoi nog enkele tempels en musea te bezichtigen, helaas zien we het niet langer zitten om ons nog verder in deze chaos en drukte te begeven en vluchten naar de kalmte van de hostel. We zetten de volgende dag al koers richting het eiland Cát Bà.

Vorige    Blogoverzicht    Volgende