VERACRUZ: DE GROOTSTE HAVENSTAD VAN MEXICO

12-10-2016 00:00

Heerlijk! Wakker worden in een hostel in het midden van de jungle en het gevoel hebben echt uitgeslapen te zijn. Klaar om een tien uur durende busrit tegemoet te gaan. Nog vlug een zelf ineengeflanst ontbijt naar binnenwerken zodat we zeker niet met honger de dag starten. We hebben geluk, de bus zit niet volledig vol en er zijn geen lastige kinderen aanwezig. Dajo neemt plaats op onze twee ‘officiële’ stoelen en ik settel me iets verderop in de bus. Ik heb geen stilzittend gat en de twee stoelen komen dan ook goed van pas. Hoe in godsnaam overleef je deze busrit zonder je te vervelen? Simpel: een boek, een laptop met series, een iPod en wat kruiswoordraadsels. Meer heb ik alvast niet nodig.

De busrit gaat al bij al nog vlot vooruit. De eerste maal dat ik op mijn gsm kijk is het al half zeven, nog drie uur te gaan. De zon begint stilaan onder te gaan. Een groot deel van de mensen in de bus sluiten hun ogen of kijken naar een Spaans gedubde film. Mijn rug begint stilaan toch wat pijn te doen, tijd voor een ander positie. Liggend op de rug en kijkend naar buiten merk ik plots dat het bliksemt. Een klein uur lang kan ik genieten van het prachtig lichtspel van de natuur...

Veracruz is de grootste havenstad van Mexico en heeft als bijnaam ‘De Poort van de Wereld’. Het is een belangrijke verbinding tussen de Golf van Mexico en Mexico-City. In het verleden heeft de stad dan ook verschillende invallers over de vloer gekregen. Daarom bouwden ze in 1565 een fort om de stad te beschermen. Fort "San Juan de Ulúa" ligt op een eiland voor de haven en is een van de weinige toeristenattracties in Veracruz. Verschillende Mexicaanse regeringen zochten hier vaak hun toevlucht als het land weer eens veroverd werd.


Het fort ligt op een klein eilandje met als doel de verdediging van de stad tegenover piraten.


Uitkijktoren


Uitzicht op de haven vanop het fort.


De fort had ook een aanmeermogelijkheid.


Indrukwekkend fort van buitenuit bekeken. Het heeft ruim 250 jaar iedere piraat kunnen beletten de stad in te nemen.


Prachtige gangen doorheen het fort


Let op het kleine aanhangsel aan de linkerkant. Dat deel werd in de 20ste eeuw als gevangenis gebruikt.

Het centraal gelegen plein, het zócalo, is omgeven door prachtige gebouwen zoals Palacio Municipal en de kathedraal. Wanneer de avond valt komen er muzikanten, entertainers en feestvierders gezellig samen.


Monument ter nagedachtenis van de bezetting van Veracruz door de Amerikanen in 1914.


Palacio Municipal a.k.a. het stadhuis


De kathedraal van Veracruz


Veracruz is dé visstad van Mexico. Tijd om ons na 3 weken eens goed te verwennen op restaurant!

Op zich valt er dus niet zoveel te beleven in Veracruz en was het dus even genieten van rust en tijd voor onszelf. De warmte die er echter heerste (33°C, hoge luchtvochtigheidsgraad), zorgde voor mijn eerste echt slapeloze nacht. Buiten ‘koelde het af’ tot 28°C. Een ventilatortje, die aan ieders voeteinde blies, hielp ook niet echt. Echt hatelijk om anderen dan wel vredig te zien slapen en jij geen weg weet met jezelf. Gelukkig koelde het de volgende nacht wel af door een hevige onweersbui.

Op naar wat Belgische zomertemperaturen, op naar Mexico-City!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende