TELKENS WEER OP ZOEK NAAR EEN GOEDKOPER ALTERNATIEF

26-01-2018 00:00

Afrika is voor de gewone Afrikaan over het algemeen een arm continent om in te leven. Voor de reiziger echter kan een ontdekkingstocht doorheen het zwarte continent behoorlijk duur uitvallen. Wie zich wat inleest over Afrika, zal dat wel snel doorhebben. Zo word je haast altijd verplicht om een lokale touroperator onder de arm te nemen als je iets interessants van een Afrikaans land wil zien. Dat weten ze daar maar al te goed en dus betaal je keer op keer veel te veel voor hetgeen je te zien krijgt. Dit geldt uiteraard ook voor de landen Oeganda en Rwanda. Eigen transport regelen in de vorm van een jeep huren is mogelijk, maar ook daarvoor betaal je de prijs. Nationale parken zijn kostelijk, een dagje raften op de Nijl is absurd duur en de gorilla’s in het Virungapark gaan bekijken is naar onze budgetnormen gewoonweg onbetaalbaar. De ontnuchtering komt snel en stemt ons triest.

Een safari willen we zeker eens meemaken. Dat is tenslotte toch een must-do als je naar Afrika reist. Maar we wachten uiteraard tegen dat An klaar is met haar vrijwilligerswerk, zodat zij ook mee kan genieten van Afrika’s mooiste. Tot dan is het ons behelpen en steeds weer zoeken naar de goedkope alternatieven. De keuze is echter zéér beperkt. Overal betaal je de prijs. Na lang wikken en wegen komen we uiteindelijk uit in Kibuye, een stad aan de rand van het Kivumeer in het westen van Rwanda.


Dajo en Sander in Kibuye (Rwanda) -  An in Kampala (Oeganda)

Het Kivumeer beslaat een oppervlakte van circa 2.700 km² en bevindt zich op 1.460 meter boven zeeniveau. Het meer is ook erg diep, met een maximale diepte van 480 meter is het op veertien na het diepste meer ter wereld. Ongeveer halfweg het Kivumeer loopt de grens met Congo en op zonnige dagen is het mogelijk om een glimp op te vangen van het Congolese vasteland.


Het zicht op het meer vanop ons terras.

We nemen onze intrek in een leuk hotel en vullen onze dagen met urenlang wandelen rond het prachtige meer. We klommen ons ook nog naar een leuk uitkijkpunt ruim driehonderd meter boven het meer.


De Rwandese vlag bij het lokale schooltjeAan de oever van het KivumeerEen nieuwe woning staat bijna in de steigers...


Zoals altijd hadden we weer veel bekijks van de lokale bevolking.


We beklommen een heuvel die een mooi zicht bood op het meer en de stad Kibuye.


Nog meer bekijks... Er was zelfs een man die ons smeekte hem een job te geven. Bizar allemaal.

We besluiten om Rwanda vaarwel te zeggen. Via een korte tussenstop in Kigali, zullen we koers zetten terug richting Kampala in Oeganda. Wat we daar dan weer een week lang zullen doen in afwachting dat An klaar is in het ziekenhuis, zien we dan wel weer. Ooit zei een bekende 'loodgieter': "Je moet de problemen aanpakken als ze zich stellen." Amen to that!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende