STUDIO BRUSSEL IN INDONESIE

16-11-2017 00:00

“Manta manta mantaaa!”
Eén van de bemanningsleden was bij de pinken en zag het gevaarte al van ver opdoemen. Onmiddellijk draaiden alle hoofden op de boot in de richting waar zijn gestrekte vinger naar wees. En inderdaad, als een glijdend tapijt kwam de reuzenmanta mysterieus door het water onze richting uitzweven.
“Quick quick, jump into the water!” riep de kapitein van achter zijn roer.
We lieten het ons geen twee keer zeggen en al struikelend en strompelend grepen we nog net onze duikbril en snorkel vooraleer we met een harde plons in het warme zeewater terecht kwamen. De reuzenmanta blies echter even snel de aftocht als ze gekomen was, waardoor we maar een glimp van het opmerkelijke dier opvingen. Maar een glimp was voor ons al meer dan genoeg…


Komodo

Een dag eerder stapten we lukraak enkele duikcentra binnen op zoek naar de beste prijs/kwaliteit voor onze duikdag. Eén duikcentrum stak er meteen met kop en schouders bovenuit. Verbaasd keken we elkaar aan toen we uit de luidsprekers van de ontvangstruimte plots de verkeersinformatie van Studio Brussel hoorden. Bleek de eigenaar een West-Vlaming uit Tielt te zijn die samen met zijn zoon en dochter al enkele jaren een duikcentrum runt in Labuan Bajo, het stadje waar we verbleven. Hebben we het getroffen zeg! Onze West-Vlaamse tongval had zich in no time fel gemanifesteerd en de overeenkomst werd met een gemoedelijke “das stiefwel vor oes” bekrachtigd.


Duikcentrum "Manta Rhei" gerund door West-Vlamingen in Labuan Bajo op het eiland Flores.

We kozen ervoor om drie duiken te maken telkens op verschillende sites rond het Indonesische eiland Komodo. De koralen en riffen rond Komodo staan gekend als van de mooiste ter wereld. Met wat geluk kan je er zelfs de reuzenmanta spotten! De reuzenmanta is de grootste bekende rog en behoort tot de kraakbeenvissen en de onderfamilie Mobulinae (duivelsroggen). Het werd weer een fantastische duikavontuur!


De reuzenmanta, als een zwevend tapijt! Foto geleend van google, want in real life is het best moeilijk om de beesten te spotten, laat staan er deftige foto's van te maken...

Nog dit: op grotere diepte duiken betekent een onherroepelijk verlies aan kleuren en dat merk je ook op de foto’s. Ze werden gemaakt met een simpele GoPro en niet door één van de vele professionele onderwatercamera’s die tegenwoordig op de markt zijn. Voor mocht het u interesseren: (vele bewerkte) foto’s van het prachtige koraal van Komodo gemaakt door dergelijke gesofisticeerde camera’s vind je eenvoudig terug op: www.google.be!


Groene zeeschildpad


Rechtsonder zie je een kleine haai voorbij zwemmen...


Take air, leave bubbles...


Verdienstelijke poging van Bart om de reuzenmanta te fotograferen.


Oehoe mocht ook nog eens mee op avontuur.


Alweer een fantastische duik achter de rug!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende