QUETZALTREKKERS, WE MEET AGAIN!

16-01-2017 00:00

Bij het uitpluizen van de Lonely Planet stootten we op een oude bekende: Quetzaltrekkers. Zij die goed hebben opgelet in vorige blogberichten herinneren zich vast nog onze zesdaagse hikingtrip in de Guatemalteekse bergen. Dezelfde organisatie heeft dus blijkbaar ook een tak in León, Nicaragua.

Nog eens kort uitleggen wat Quetzaltrekkers doet: het is een vzw die hikingtours in de bergen aanbiedt onder leiding van vrijwillige (vaak buitenlandse) gidsen. Minstens 50% tot soms zelfs 75% van het inschrijvingsbedrag gaat integraal naar het lokale schooltje in León om de leerkrachten te ondersteunen in hun loon, materiaal, lesboeken, e.d. Het is dus in feite een mooie vorm van een goed doel steunen, want je krijgt er een fantastisch avontuur voor in de plaats. Na grondig onderling overleg kozen we ditmaal voor een tweedaagse hike naar de rondom liggende vulkanen Cerro Negro en El Hoyo.

De Cerro Negro is een jonge, nog erg actieve vulkaan van 675 meter en bestaat bijna volledig uit zwart lavazand. Ze biedt een extra troef, want de helling is uitermate geschikt om ervan te glijden met enkel een ‘sandboard’ onder de poep. Na een korte klim, waarbij het vooral vechten was tegen de strakke wind, stonden we boven op de top. We kregen een instructiesessie en niet veel later zoefden we één voor één met hoge snelheid naar beneden. Adrenaline gierde weer door onze aders, maar we haalden het allen heelhuids, op één meisje na dat halverwege ontspoorde en vijf salto’s later met rugpijn moest afdruipen. Zij zal niet goed geslapen hebben, vrees ik…


Met z'n allen de berg op!


Krater van de Cerro Negro


Fraaie uitzichten over het vulkaangebergte


Ready for descent!


Sander in volle actie

In de namiddag startten we de klim naar de volgende vulkaan in het rijtje: El Hoyo (1.088 meter). Na enkele uren bereikten we de overnachtingsplaats vlak onder het befaamde zinkgat. Door de snijdende harde wind werd het behoorlijk koud in ons tentje. Als je dan nog eens met een lek zit vanuit je waterzak en beide slaapzakken en slaapmatjes doornat worden, is het helemaal een ramp. Ik heb alleszins toch eens stevig gevloekt. Sander lachte in zijn vuistje, want als vrijgezel mocht hij een driepersoonstent delen met twee single vrouwen. Hij zal het niet koud gehad hebben… Enfin, het gezellig kampvuur bood de oplossing en na een halfuurtje waren de slaapzakken terug droog, maar de rookgeur moesten we er dan maar bijnemen. Aangezien we in het droogseizoen zitten legden we het buitenzeil niet op onze tent en zo hadden we vanuit onze slaapzak een geweldig mooi zicht op de vele sterren en een zo goed als volle maan.


Startpunt van de klim naar El Hoyo


Uitzicht bovenop El Hoyo aan de overnachtingsplaats


Het zinkgat van El Hoyo, bijzonder indrukwekkend als je daar vlak voor staat...


Op weg naar het zinkgat met op de achtergrond de tentjes en het meer dat we volgende dag zullen bezoeken.


Uitzicht op het 'Meer van Managua'. Bij duisternis was de 75 km verre verlichte hoofdstad duidelijk te zien.


Mooie zonsondergang!

De zonsopgang was prachtig, ware het niet dat je je moest vasthouden aan alles dat ietwat houvast bood, want de wind was geen beaufortje gaan liggen. Na een verkwikkend ontbijt gingen we in snel tempo terug het dal in waar na een drie uur durende wandeling een verfrissend meer ons afkoeling bood. Nog een uurtje wandelen en twee korte busritten later arriveerden we terug in Leon, moe maar voldaan. Op naar het volgende avontuur!


Zonsopgang! De zon piept net boven de vulkaan 'Momotombo'.


Stevig ontbijt bij een ochtendlijk kampvuurtje.


Groepsfoto vlak onder het zinkgat. De Nederlanders waren deze keer in het overtal, maar van het West-Vlaams, daar snappen ze nog steeds geen mallemoer van...


Afdaling richting het meer iets verder op.


Het zinkgat gezien vanaf het meer.


Lekker verfrissend na drie uur zweten.


Nog een laatste blik op het indrukwekkende zinkgat en El Hoyo.


We zijn stilaan uitstekende ambassadeurs voor Quetzaltrekkers! Twee gespierde stylo's ;-)

Vorige   Blogoverzicht   Volgende