OP VISITE IN HET KONINKLIJK PALEIS

04-01-2018 00:00

“Hello! How are things?”
Op de stoep voor de hostel staat de sigaret rokende William, “Will” voor de vrienden. Met zijn 165 centimeters en brede postuur, zijn bril en kortgeknipt stekkerhaar gelijkt hij als twee druppels water op een figuurtje uit de Minions. Toen hij de dag voordien via facebook onze uitnodiging om samen het oude centrum van Bangkok te gaan verkennen accepteerde met een duim omhoogstekende Minion-afbeelding, barstten we beiden in lachen uit. Gevoel voor humor heeft hij wel. We leerden de uit Engeland afkomstige Will kennen in Kuala Lumpur. Hij is op zijn 39ste aan zijn eerste lange reis bezig en we trokken hem een dikke maand geleden als eenzaat mee in de groep. Hij bleef er uiteindelijk voor langere tijd en we werden goeie vrienden. Toevallig reisde hij net als ons naar Bangkok om nieuwjaar te vieren, dus de reünie was snel een feit.


Bangkok

We hebben een beetje een haat-liefdeverhouding met Bangkok. Telkens we er zijn, krijgen we als welkomstgeschenk een ferme snotvalling. Geen idee waar dat aan ligt. Voorts hebben we geen echt waaw-gevoel over Bangkok, maar toch maakt de immense stad ons telkens terug nieuwsgierig om op ontdekkingstocht te gaan. We verblijven in de buitenwijk “Sukhumvit” en via de avontuurlijke taxiboot geraak je vlot en zeer goedkoop tot in het oude centrum. De bootjes zitten meestal overvol en telkens er halt wordt gehouden aan een opstapplaats onder een brug, komt je ontbijt terug naar boven vanwege de immense stank van de helaas in groten getale aanwezige vuilnis dat in het water drijft. Nee, in deze rivier wil je echt niet zwemmen…


Maak kennis met Will...


...en zijn tweelingsbroer! ;-)


We hadden geluk deze keer: amper volk aan boord!

Het is kerstvakantie en dat hebben we geweten. Het is ongelofelijk druk in het oude centrum van Bangkok. Veel toeristen met kinderen zien in de twee lesvrije weken dé kans om even te ontsnappen aan het grillige weer dat onze contreien dezer dagen beheerst. En geef ze eens ongelijk… We zetten koers richting het Koninklijk Paleis, een spectaculaire must-see moest je ooit eens naar Bangkok willen afzakken.


Het Koninklijk Paleis van op een afstandje.

We worden niet teleurgesteld. Zelfs buiten de paleismuren is het eerste aanzicht al spectaculair. Het wordt echter alleen maar beter wanneer je het paleis effectief binnenstapt. Vele prachtig versierde gebouwen met een rijke geschiedenis doemen vanuit het niets op van zodra je de toegangspoortjes passeert. Grote reuzenbeelden bewaken de vele gebouwen en de perfect onderhouden tuinen brengen een klein beetje rust in een met toeristen overspoelde attractie. Het volledig ommuurd gebouwencomplex deed dienst als koninklijke residentie vanaf het einde van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. De huidige koning van Thailand, Rama X, woont niet meer in dit Koninklijk Paleis maar in het modernere Chitraladapaleis, een paar kilometer ten noorden van het oude Koninklijk Paleis.


De reuzenbeelden bewaken de ingang van elk belangrijk gebouw.

De grootste blikvanger van het complex is de heiligste tempel van Thailand: Wat Phra Kaew. De omgeving van de tempel is ongelofelijk! Vele gouden tempels en andere indrukwekkend versierde torens zorgen ervoor dat je niet weet waar eerst te kijken. Een ander hoogtepunt is het “Grand Palace” van waaruit de Thaise koningen meer dan honderd jaar over het land hebben geregeerd.


De prachtige Wat Phra Kaew tempel


Wissel van de wacht!


Het indrukwekkende voormalige "Grand Palace"

Na twee uur horden toeristen te hebben getrotseerd, besloten we dat het goed geweest is. Bangkok maakt je moe. Er is enerzijds de grote verkeersdrukte, veel lawaai overal, maar er is ook de grote luchtvochtigheid. De zon brandt in je nek en het is zoeken naar verkoeling. Het maakt dat aperitieftijd steeds vroeger aanbreekt. Anders dan Kerstmis, hebben we nieuwjaar alles behalve uitgebreid gevierd. We troffen op oudejaarsavond op het dakterras van de hostel twee uitbundige Filipijnse vrouwen aan waarmee we samen hebben afgeteld naar het nieuw jaar. Na een laatste biertje kropen we vlug in bed aangezien het avontuur in Afrika vlak voor de deur staat!

Aan iedere bloglezer wensen we bij deze een fantastisch 2018 toe! Het is alvast het jaar waarin we terug zullen reizen naar België, dus bereid die feestjes maar al voor!

P.S. We weten niet hoe goed het internet zal zijn in Afrika, dus het kan misschien wel even duren voor de volgende blogberichten online komen. Geduld is echter een mooie deugd!

P.S.2  We merken dat het gastenboek de op één na meest bekeken pagina van de blog is, dus is het zeker niet verboden om er eens iets in neer te pennen, hoor! We antwoorden heel graag terug!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende