LEREN DUIKEN OP HET EILAND UTILA!

24-12-2016 00:00

Iets meer dan drie maanden geleden kozen we het hazenpad. We namen ontslag op het werk, de huur van ons appartement werd stopgezet, de auto werd verkocht, de katten vonden een nieuw onderkomen en de rugzakken werden gepakt. Het enige wat we op voorhand wisten was dat we in Cancun (Mexico) zouden landen, meer hadden we niet gepland. Ondertussen zijn we al dicht bij Kerstmis en we hebben ons werkelijk nog geen minuut verveeld. We bezochten prachtige Mayasites in Mexico en Guatemala, hadden een leuke tijd in de metropool Mexico-City, deden een fantastische zesdaagse hikingtour in de Guatemalteekse bergen, beleefden onvergetelijke zonsop- en ondergangen en werkten twee weken als vrijwilligers. Je beleeft de mooiste dingen wanneer ze plots je pad kruisen. Het is een manier van reizen die ons wel ligt.

Het werd alweer hoog tijd voor een nieuwe ervaring. We waagden ons hiervoor op onbekend terrein. Een plaats waar de mens eigenlijk niet thuishoort, namelijk de boeiende wereld onder water. 70,9% van het aardoppervlak bestaat uit water, dus het zou zonde zijn om niet eventjes kennis te maken met de oceanen en zijn vele opmerkelijke bewoners.

We wilden graag leren duiken op het eiland Utila in Honduras. We kozen Utila om drie redenen: het ligt op onze weg, de prachtige koraalriffen die daar te vinden zijn en de prijs. Naast Thailand is Honduras één van de goedkoopste plaatsen om te leren duiken. Met ons strikte dagbudget is dat geen overbodige luxe. Na wat opzoekingswerk steekt ‘Utila Dive Center’ met kop en schouders boven de concurrentie uit. Hun belangrijkste thema is ‘veiligheid’, iets wat erg belangrijk is in een omgeving waar je zonder hulpmiddelen niet kunt ademen… Voor slechts 329 US dollar (inclusief overnachtingen in het hotel) kun je al je ‘Open Water’ brevet behalen!


'Utila Dive Center', dé plaats om te leren duiken!

We leren duiken onder het systeem van PADI (Professional Association of Diving Instructors), ’s werelds meest erkende duikorganisatie in het trainen en vormen van (nieuwe) duikers. PADI biedt een enorme waaier aan mogelijkheden. Starten doe je altijd met de ‘Open Water Dive Course’, waar je in 4,5 dagen geïntroduceerd wordt in de duikwereld en je ook effectief leert duiken. De eerste duiken vinden plaats in ondiep water (drie à vier meter), maar al snel ga je de zee op en je eindigt je opleiding met een duik tot 18 meter diepte. Je kan er dan voor kiezen om de vervolgopleiding ‘Advanced Open Water’ te volgen waar je vijf themaduiken moet maken met onder meer een duik tot 30 meter diepte. Daarna ligt de weg open om verschillende richtingen op te gaan. Zo kan je verder gaan op recreatief niveau met een heleboel themaduiken, special courses, reddingsduiken, etc… of je kan kiezen voor een professionele opleiding tot Divemaster, Scuba Dive-Instructor of misschien zelfs Course Director!


Andere groep zich aan het klaarmaken voor de opleiding tot "Reddingsduiker".

In de ‘Open Water Dive Course’ moet je je eerst door een theorieboek ploeteren waar de basistechnieken van het duiken worden uitgelegd. Tevens leer je de duikuitrusting tot in detail kennen, de communicatiesignalen in het water, hoe je duikt met een buddy, hoe te handelen in noodgevallen, wat je wel mag doen en wat je zeker niet mag doen. De theorie dien je hoofdzakelijk via zelfstudie te leren. Na elk hoofdstuk vul je een review in en dat wordt dan overlopen samen met je instructeur. De hele cursus wordt gegeven in het Engels. Op het eind volgt dan een theorie-examen met 50 meerkeuzevragen waar je minstens 75% van de vragen correct moet beantwoorden om te slagen.


Onze Australische instructeur Dan legt ons tijdens de 'Open Water Dive Course' tot in detail onze uitrusting uit. We zijn met vier in de groep met nog de Canadese Mina en de Nederlandse Joyelle.

Tussendoor begin je al met de praktijk. Zo leer je op een correcte manier je uitrusting in elkaar te steken, te controleren, te testen en aan te passen waar nodig. Vrij snel ga je met je volledige uitrusting het ondiepe water in. Wennen aan het materiaal en voor de eerste keer door de regulator ademen onder water is een onvergetelijk moment. Op drie à vier meter diepte ga je dan op je knieën zitten om basishandelingen te trainen zoals bijvoorbeeld het drukverschil tussen je oren wegwerken. Ook moet je een half volgelopen masker kunnen ledigen. Daarna moet je, nog steeds op vier meter diepte, je masker volledig afdoen, één minuut zonder masker zwemmen en hem daarna terug op zetten en ledigen. Je leert wat je moet doen in het onwaarschijnlijke geval dat je geen lucht meer hebt. Je probeert te ‘hoveren’: blijven hangen op een bepaalde hoogte zonder te stijgen of te dalen, wat in het begin helemaal niet eenvoudig is. Je leert je uitrusting in het water uitdoen, controleren en terug aandoen en ook hoe je van de snorkel naar de regulator overgaat onder water en omgekeerd. Kortom, de basis vooraleer je je mag wagen aan duiken in open water. Er is ook een zwemproef van 200 meter en 10 minuten watertrappelen zonder hulpmiddelen.


Training met de snorkel en masker.


Late namiddagsessie met zonsondergang. We geven allemaal het "OK" signaal.


An tevreden na haar zwemproef.

Wanneer je voldoet aan de vereisten van de ondiepe duiklessen volgen er vier duiken in open water, lees: de zee. Bepaalde handelingen zoals het leegmaken van de duikbril onder water worden herhaald alsook de noodstijging naar de oppervlakte als je lucht op is en je buddy zich te ver van je bevindt om je te helpen. Er is minstens één duik waarbij je tot 18 meter gaat, de maximum diepte van de ‘Open Water Dive Course’. We slaagden allebei met glans en mochten doorgaan naar de vervolgopleiding ‘Advanced Open Water’.


Speciale boten met aangepaste achterkant om gemakkelijk in en uit de boot te geraken tijdens de duiken.


Na de opleiding was het tijd voor een pintje in de gezellige bar.

Om te slagen voor de ‘Advanced Open Water’ moet je vijf themaduiken uitvoeren en voldoen aan de nodige theorievereisten. Twee van die vijf duiken moeten sowieso de ‘navigatie-‘ en de ‘diepteduik’ zijn. In de ‘navigatieduik’ leren we onze richting te zoeken op tien meter diepte via een kompas. We zwemmen een vierkant waarbij we trachten te eindigen waar we zijn begonnen en dat over langere afstanden, rekening houdende met de stroming. Ik zie veel gelijkenissen met ‘drift door de wind’ bij het vliegen… Bij de ‘diepteduik’ ga je naar 30 meter diepte en leer je hoe je lichaam reageert op de grote drukverschillen en wat je moet doen in geval van nood. Je ziet ook dat sommige kleuren veranderen naarmate je dieper gaat (rood wordt bijvoorbeeld een soort bruin). Wij gingen voor onze ‘diepteduik’ naar een prachtig scheepswrak. We mochten zelfs door de stuurhut duiken. Wat een ervaring!

De drie andere duiken zijn vrij te bepalen. We kozen voor een ‘nachtduik’, de ‘Peek Performance Buoyancy duik’ en de ‘driftduik’. Bij de ‘nachtduik’ leer je duiken in complete duisternis. Het enigste dat je bij hebt is een zaklampje. Best een beangstigende ervaring wanneer we ons lichtje voor een drietal minuten verduisteren en op onze knieën op twaalf meter diepte in het pikkedonker het nachtleven in het water waarnemen. Bij de ‘Peek Performance Buoyancy’ leer je je ‘drijfvermogen’ beter te controleren. Het is eigenlijk een extra sessie om beter te leren ‘stilhangen’ in het water en het stijgen en dalen van je lichaam enkel te regelen aan de hand van in- en uitademen. Bij een ‘driftduik’ spring je vanuit de boot in het water en laat je je gedurende de hele duik afdrijven aan de hand van de stroming. Je eindigt de duik soms een kilometer verderop en je leert onder meer hoe je de kapitein laat weten waar je je bevindt.


Geslaagd voor de 'Advanced Open Water'! Van links naar rechts: Divemaster Oliver (USA), Dajo, An, Divemaster Rodrigo (BRA), Joyelle (NED) en Mickey (NED).

Er zijn nog zeker 20 andere themaduiken die tot de ‘Advanced Open Water’ behoren, dus het eindigt hier niet. Verder zijn er ook échte specialisatiecursussen, zoals bijvoorbeeld “scheepswrakduiken” waar je een opleiding van enkele dagen moet volgen om dat volledig te beheersen. En dan spreken we nog niet van de professionele opleidingen die je kunt volgen. De duikwaaier is ongelofelijk uitgebreid en we staan nog maar aan het begin van een avontuur dat we komende maanden zeker zullen verder exploreren.

We eindigden met vier ‘fundives’. Dat zijn duiken waarbij je als gebrevetteerd duiker onder leiding van een Divemaster of Dive-Instructor de plaatselijke koraalriffen gaat bezoeken. Duiken voor de fun dus. We zwommen tussen de barracuda’s, krabben, kreeften, trompet- en drumvissen, gigantische alen en honderden andere grote en kleine kleurrijke vissen. We raden het iedereen aan om deze boeiende wereld te leren kennen. Het kan zelf in België! Er is een vijfsterren PADI-duikcentrum in Mechelen waar je tot de allerhoogste recreatieve (Master Scuba Diver), maar ook professionele graad (Course Director) kunt studeren!

Onderwaterfoto’s met onder andere een ‘special guest’ volgen nog in een volgend blogbericht!

Vrolijk Kerstfeest iedereen!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende