KASSEIEN ZOVER JE KUNT KIJKEN, HET LIJKT BRUGGE WEL!

30-11-2016 00:00

“ᴉEstá aquí!” De oude Guatemalaanse man lacht zijn tanden bloot. Ik kijk opzij en zie hem glunderen. De pretlichtjes dansen in zijn ogen. Dit is de plaats waar hij vandaan komt, een plaats waar hij duidelijk trots op is. Eerder tijdens de rit had hij al een hele litanie afgestoken, maar hij mompelde meer dan hij sprak en daardoor ging de helft van zijn verhaal helaas verloren. We schuifelen samen met de rest naar de uitgang van de “Chicken Bus”. Het felle zonlicht doet pijn aan de ogen. Met een hand boven de ogen overschouwen we vanuit de deuropening het chaotische plein waarop tientallen “Chicken Busses” schots en scheef geparkeerd staan, wachtend op het vervolg van hun rit.

We zetten voet aan de grond en kijken rond ons heen. Het uitzicht bevalt ons direct. De rugzakken worden van het dak gesleurd en al snel staan we gepakt en gezakt klaar om onze nieuwe omgeving voor de komende dagen te verkennen. Kasseien zover je kunt kijken, het lijkt Brugge wel! Onze eerste tegenliggers zijn Europeanen, dat zie je meteen. We knikken hen vriendelijk toe, goed beseffend dat het hier helaas wemelt van toeristen. Guatemala-City ligt nochtans maar op een goed uur rijden, maar duidelijk niet iedereen heeft de nodige portie moed om de hoofdstad te bezoeken.

We zijn in Antigua. De voormalige hoofdstad kent momenteel een ware bloeiperiode. De vele koloniale gebouwen en ruïnes gecombineerd met gerestaureerde kleurrijke rijhuizen en de kasseien geven de stad een prachtig uitzicht. Toegegeven, de laatste zin komt rechtstreeks uit de ‘Lonely Planet’, maar het vat het geheel wel mooi samen. Antigua staat gekend voor zijn loyale aanbod aan scholen waar Spaans hét te volgen vak is. Zoals we zelf snel ervaren is Antigua met zijn oude kerken, pleinen en volkse drukbezochte markten een gezellige sfeervolle must-visit in Guatemala.

We kuieren door de straten, kijken in het rond en genieten van de vele uitzichten. Antigua is niet groot. We zijn snel waar we moeten zijn. Af en toe toch een kleine ergernis na de aankomst van de zoveelste touringbus met zijn lading luxetoeristen. Je kent ze wel: 60+, hoedje, een fototoestel van 1.000 euro rond de nek, hemd met opgerolde mouwen, een beige korte broek met teveel broekzakken, spierwitte benen en spuuglelijke kousen in sandalen. Jani komt gek. En zo zijn er een stuk of 30 van hen, allemaal een gids met paraplu volgende. We zijn het niet meer gewend… We bekijken het vanop een afstand, schudden ons hoofd en hebben een veel betekenende non-verbale communicatie met elkaar. De ‘Lonely Planet’ heeft voor ons echter een uitgestippelde wandelroute klaar met alle voornaamste bezienswaardigheden van de stad. Ah, waarom ook niet… In een kleine drie uur zijn we rond en hebben een goed overzicht wat Antigua te bieden heeft.


Het stadhuis van Antigua


Catedral de Santiago


Parque Central


Grappige fontein op Parue Central. Er komen twee waterstraaltjes uit haar boezem...


"Nim Po't": Een artisanaal marktje


Kasseien zover je kan kijken, werkelijk in iedere straat in Antigua!


Onze eerste VW-bus in drie weken Guatemala!


Iglesia "El Carmen"


Templo de Santa Rosa de Lima, of wat er van over schiet...


Hoogtepunt van de wandeling: een magnifiek uitzicht over Antigua en zijn vulkaan vanop "Cerro de la Cruz"

Een zweetdruppel parelt over mijn voorhoofd, baant zich een weg tussen mijn ogen en via het topje van mijn neus stort hij even later te pletter op de grond. Het is hier warm, drukkend warm zelfs. We zijn het niet meer gewend na de frissere temperaturen in de bergen. We zoeken afkoeling en vinden die ook bij John, een joviale Brit die we leerden kennen tijdens ons verblijf aan ‘Lago de Atitlán’. Hij baat een typische Engelse pub uit in het centrum van Antigua. Het was een leuk weerzien, een tof extraatje dat je niet op voorhand kunt plannen. ‘Laat je leiden door het toeval’ was onze leuze voor we de reis aanvatten en daar staan we nog steeds volledig achter!


"The Londoner Pub", knal in het centrum van Antigua!


Schol!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende