ISLA DEL SOL DOET ZIJN NAAM ALLE EER AAN

27-07-2017 00:00

Nauwelijks bekomen van ons avontuur in de Colca Cañon, staan we alweer voor een uitdaging. Dat mag je letterlijk nemen, want ons bezoek aan Isla del Sol start met het beklimmen ruim tweehonderd Inca-trappen. Volledig gepakt en gezakt met twintig kilo op onze schouders puffen en blazen we ons een weg naar boven. We naderen een hostel en het onderhandelen over de prijs van een kamer verloopt vlot. We slepen een mooie 35 soles per nacht uit de brand. Omgerekend is dit nog geen tien euro! Uitblazend in de zon op het terras overschouwen we het prachtige Titicacameer en blikken terug op onze dag.


Isla del Sol

Vanuit Arequipa trokken we via Puno naar het Titicacameer. Het Titicacameer ligt op 3.800 meter hoogte en is het hoogst commercieel bevaarbare meer ter wereld. Midden in het meer loopt de grens die Peru van Bolivia scheidt. Er zijn tal van prachtige eilanden te bezoeken zowel aan Peruaanse als Boliviaanse zijde. De Peruaanse kant slaan we even over, omdat we die later zullen bezoeken met onze vrienden Matthias en Filip. We trokken dus de grens over en zetten voet aan grond in het tiende land van onze reis. Isla del Sol bevindt zich op anderhalf uur varen vanaf het Boliviaanse vasteland en zou onze thuis worden voor de komende twee nachten.


Welkom in Bolivia!

Isla del Sol is een heuvelachtig eiland en bestaat voornamelijk uit rotsgronden. Volgens oude Inca-legendes is dit het eiland waar de zonnegod Inti werd geboren en daarmee hun beschaving begon. En dat kan ergens wel kloppen, want de zon doet werkelijk overuren en verwarmt ons tijdens ons verblijf op grote hoogte. Het eiland is onderverdeeld in drie gemeenschappen, maar helaas lagen twee van de drie gemeenschappen met elkaar in conflict, waardoor toeristen er tijdelijk niet welkom waren. We moesten ons dus tevreden stellen met enkel het zuiden van het eiland. We lieten de moed niet zakken, want er was toch meer dan genoeg te zien...


In het zuiden van het eiland leeft de Yumani-gemeenschap.

De meeste toeristen blijven maar een paar uur op Isla del Sol en keren dezelfde dag nog terug naar Copacabana (de grootste Boliviaanse stad aan het Titicacameer), maar het loont absoluut de moeite om toch een tweetal nachten op het eiland te verblijven. We maakten prachtige wandelingen waarbij we onder andere klommen naar de top van een heuvel waar je een fraai uitzicht had over het eiland, het Titicacameer en de omliggende bergen. We kwamen op plaatsen waar amper iemand komt en hadden het rijk voor ons alleen. Wat een verademing was het na onze passage door het drukke stadsleven van Arequipa. We kregen dagelijks een prachtige zonsondergang voorgeschoteld en genoten met volle teugen van een terrasje met uitzicht op het noorden van het eiland.


Het heuvelachtige Isla del Sol is een prima plek om even tot rust te komen. Zo is er bijvoorbeeld geen gemotoriseerd vervoer toegelaten.


Het is heerlijk wandelen op Isla del Sol met een overvloed aan zon!


Bezoek aan de plaatselijke ruïne


Koekoek!


We sloten onze dag steeds af op het terrasje.


Paceña is een zeer lekker lokaal biertje!

De batterijen zijn opnieuw opgeladen en we kwamen tot de gezamenlijke conclusie dat Isla del Sol een hele mooie start was van een nieuw land op onze tocht. Bolivia is echter het armste land van Zuid-Amerika, dus willen we graag eens met eigen ogen zien hoe de plaatselijke bevolking het moet zien te redden met de weinige middelen die ze aangereikt krijgen. Op naar de hoofdstad, op naar La Paz!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende