INDRUKWEKKENDE KARSTBERGEN IN DE HA LONG BAY

09-04-2018 00:00

Reizen is improviseren en daarbij moet je dikwijls overschakelen op een plan B. De noordwestelijke stad Sapa was ons oorspronkelijke doel, maar een blik op de weerkaarten deed ons al snel van idee veranderen. Er werd regen, onweer en maar maximum 15 graden overdag voorspeld en daar passen we voor. Het is enigszins spijtig, want Sapa staat bekend als het Vietnamese heiligdom voor de hikingliefhebbers. Maar geen nood, want een blik in onze Lonely Planet leerde ons echter dat we in het zuiden van Vietnam nog passeren langs Dà Lat en ook daar zullen we de mogelijkheid hebben om nog eens onze wandelschoenen aan te trekken.


Cát Bà Island

We reisden dan maar oostwaarts met de Ha Long Bay als nieuwe target. De Ha Long Bay is een baai bij de stad Ha Long in het noorden van Vietnam, nabij de grens met China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en het gebied beslaat zo'n 1.500 vierkante kilometer. Toen we hoorden dat de Ha Long Bay één van de populairste toeristenplaatsen van Vietnam is, stelden we de koers een beetje bij en we strandden uiteindelijk op het eiland Cát Bà, het grootste van alle 367 eilanden aan de zuidwestelijke rand van de Ha Long Bay. Met een grote overzetboot zetten we voet aan wal op een ruig en vrijwel ongerept eiland. Enkele dorpjes verraden de aanwezigheid van de mens, maar eens je van de paden afwijkt, springt het groen van een prachtige natuur je onmiddellijk in het oog. Wanneer ook de toeterende brommertjes wegvallen, klinkt de stilte als een waar loflied in je oren. Uit praktische overwegingen reisden we verder tot de ‘hoofdstad’ van het eilandje. In Cát Bà Town namen we onze intrek in één van de honderden hotels die het eiland rijk is. Ja, toerisme is hier een zéér belangrijke bron van inkomsten.


Het strand als toeristentrekpleister op Cát Bà.


Maak kennis met de Ha Long Bay!


Natuur overheerst op dit eiland.


Het dorpje van Cát Bà staat daarentegen vol met afgrijselijke hotels...

Tientallen tourorganisators proberen ons te lokken om deel te nemen aan hun vele voorgekauwde activiteiten. Uiteindelijk schrijven we ons met veel tegenzin in voor een georganiseerde kajaktoer op de Ha Long Bay. Ik had veel liever individueel een kajak gehuurd en op eigen houtje de omgeving verkend, maar helaas is dat voor de organisatoren niet lucratief genoeg, dus werd die mogelijkheid ons ontnomen. Wij boekten dus maar braaf een full-day-ticketje… We hadden een drie uur durende langzame boottocht voor de boeg vooraleer we aan het kajakmekka uitkwamen. We passeerden eerst enkele drijvende vissersdorpen. Ruim 300 families wonen al tientallen jaren op de baai en halen hun inkomsten uit de visvangst.


De drijvende vissersdorpen


De hoofdactiviteit is... vissen!

De uitzichten over de willekeurig verspreide karstbergen deed ons naar bij momenten naar adem happen. Deze bergen zijn ontstaan door de chemische erosie van kalksteen. Werkelijk prachtig! 


Prachtige exemplaren van karstbergen op de Ha Long Bay


Dag An!

An en ik deelden een kajak en samen met nog 12 andere kajaks voeren we door enkele nauwe caves. Het is zeker een belevenis om eens met de kajak in een grot te varen. Dit hadden we nog niet eerder gedaan op onze reis. En uiteraard was het ook zéér vermakelijk om stiekem met de sukkelende andere toeristen te lachen die er maar niet in slaagden hun kajak de juiste richting uit te sturen. Als afsluiter verkenden we samen met ruim tweehonderd andere toeristen een klein eilandje met een uitzichtpunt. Knop omdraaien en gaan, zeker?


Tandemkajakken


De grot binnenvaren.


Obligate groepsfoto


Drukke passage op weg naar de top...


...maar toch een ferm zicht!

Cát Bà was ten tijde van de Vietnamoorlog een belangrijk strategisch eiland. Het diende als uitkijkpunt voor dreigend gevaar. Het werd dan ook regelmatig gebombardeerd door de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. De vele grotten dienden dan als schuilplaats voor de lokale bevolking. Tegenwoordig is het fort opengesteld voor bezoekers en functioneert het als een soort herdenkingsplaats. We namen uiteraard eens een kijkje en werden beloond met een interessante rondgang en opnieuw vele prachtige zichten!


Beetje info...


Druk overleg!


We sluiten af met een mooie zonsondergang, helaas ook hier wat last van smog...

Je kan nog heel wat meer doen op Cát Bà zoals een fiets huren en op verkenning gaan in het nationale park of nog enkele grotten bezoeken, maar helaas moeten we alweer verder. We hebben maar een visum voor dertig dagen kunnen bemachtigen en in Vietnam zijn honderd-en-een dingen te zien. Een beetje voortmaken dus...

Vorige    Blogoverzicht    Volgende