I LOVE YOU TOO, MAN!

04-03-2017 00:00

We zetten onze reis verder naar het kleine bergdorpje Santa Fé, gelegen in het hart van de Veraguas Mountain Range van Panama op slechts een uur rijden van Santiago. De weg ernaar toe gaat vlotjes over een mooi aangelegde asfaltweg met prachtige uitzichten over de bergen.

Santa Fé is omgeven aan drie zijden door het ‘Parque Nacional Santa Fé’ waarin de bergen, de rivieren, de fauna en een twintigtal watervallen vele hoogtepunten zijn. Wij hebben de afgelopen maanden echter al genoeg watervallen gezien en dus lieten we die nu maar aan ons voorbijgaan. We trokken voor enkele uren naar één van de vele rivieren en namen een verfrissende duik in het koele, heldere water. Daarnaast is het de ideale plaats om in alle rust een boek te lezen. In de voormiddag hadden we de rivier voor ons alleen, op een vader en zoon na die hun paarden een wasbeurt gaven. Grappig om te zien hoe ze dat deden en hoe ze met veel liefde de dieren behandelden.

Santa Fé is naar mijn mening één van de mooiste natuurbestemmingen van Panama en verre van toeristisch. Wie dus wil genieten van de natuur zonder gestoord te worden moet afzakken naar dit gezellige dorpje. Wij snoven alvast de gezonde berglucht op met een wandeling rondom Cerro Tute aan de hand van een routebeschrijving die we mee hadden gekregen van de hostel waar we verbleven. De wandeling verliep vlotjes waarbij we een mooi zicht hadden op de vallei en het Veraguas gebergte.

Op een bepaald moment echter mochten we volgens de beschrijving niet rechtsaf slaan en dat deden we dan ook niet. Maar kort daarna kwamen we terecht op een verwilderd pad. Na enkele minuten was Dajo het beu en wilde terugkeren om het andere hoofdpad te volgen. Hij vond het niet verantwoord om midden in de jungle een pad te gaan zoeken, omdat we voldoende waarschuwingen meegekregen hadden dat er zich allerlei (al dan niet gevaarlijke) slangen in bevonden. Ik daarentegen, met mijn verleden in de scouts en Pluto, trok mijn stoute schoenen aan en ging op zoek naar een minipadje midden in de jungle. Wie zoekt die vindt en ja hoor: een heel klein wegeltje lag in de jungle verscholen. Met veel tegenzin volgde Dajo mijn voetsporen en zo kwamen we na een kwartiertje wandelen in de jungle terug op het hoofdpad. Lang leve de jeugdbewegingen! Het was mandarijnenoogst op weg terug naar de hostel. We kregen elk twee dikke sappige mandarijnen toegestopt van de boer. Aardige mensen hier!


Cerro Tute


Uitzicht over Santa Fé, een klein dorpje in het Panamese berglandschap.


Onze gezellige hostel


De huiskat, altijd maar weer schooien bij de gasten...

Na veel natuur te hebben gezien, zijn we klaar om terug een grootstad aan te pakken. We hebben contact met een hostel in Panama City met vrijwilligerswerkmogelijkheden, dus het gaat de goeie kant uit. Grootsteden staan hier in Centraal Amerika ook wel gelijk met seksisme. Vrouwen worden er continu nagefloten of aangesproken vanuit de auto. Zelfs wanneer de man naast hun vrouw en kinderen loopt, knipogen ze er vlotjes op los richting andere vrouwen. Op een bepaald moment liepen we in een grootstad rond en een voorbijgaande man riep “I love you” toe richting mij. Dajo antwoordde ludiek terug met “I love you too, man!” Hij wist even niet waar hij het had… Wie dus vindt dat in Europa seksisme een groot probleem is, kan beter niet afzakken naar deze contreien.

Word postmakker en steun ons in onze plannen om vrijwilligerswerk in Afrika te verrichten! Klik hier!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende