EVEN TERUG NAAR DE BESCHAVING

13-08-2017 00:00

Uyuni, Bolivia, 4u35
De trein daagt voorzichtig op vanuit de duisternis. Twee heldere koplampen doorboren de donkere waas van de nacht, het doet pijn aan de ogen.
“Eindelijk”, fluister ik verkleumd van de kou tegen An, “we kunnen op pad…”
De lokale bevolking stroomt in groten getale het perron op, steevast overladen met gigantische zakken. Het lijkt of ze heel hun hebben en houden meedragen.
“Slechts 1 uur en 45 minuten vertraging, normaal gezien moesten we vertrekken om 2u50…”, gniffel ik. “En dat is hier de normaalste zaak van de wereld, ik vroeg het daarnet nog aan ‘el jefe estación’.”
“Zijn wij eigenlijk luxebeesten in België als het op de NMBS aankomt!”, merkte An droog op.
“En dan nog zagen als de trein vijf minuten te laat is, ongelofelijk eigenlijk…”
We lachen allebei eens luidop om de Europese gejaagdheid en kruipen in onze comfortabele zetel voor een treinrit van ruim tien uur langs de prachtige bergen en door de eindeloze vlaktes van Bolivia. De trein zal ons aan een gemiddelde snelheid van 30 km/h tot vlak aan de grens brengen vanwaar we onze reis naar Argentinië verder zullen zetten.


Tussenstop in Tupiza, even de benen strekken...

De grens van Bolivia naar Argentinië oversteken is een beetje zoals thuiskomen in de beschaafde wereld. Het verschil in levenskwaliteit is overdonderend. Bolivia is zowat het armste land van Zuid-Amerika, Argentinië één van de rijkste. Na weken van rondreizen in Bolivia zijn we al die plotse luxe ook niet meer gewend. We kijken verwonderd om ons heen. Ineens hebben huizen naast een binnenmuur nu ook een buitenmuur, we zien landbouwers met moderne landbouwwerktuigen hun land omploegen. De gemiddelde auto in Argentinië is niet ouder dan vijf jaar en elke weg is er geasfalteerd. De lokale bevolking is voorzien van moderne kleding in plaats van de vodden die de Bolivianen dragen en wanneer ik omhoog kijk, zie ik mijn favoriete sportvliegtuigjes terug door de lucht zoeven. Het contrast met Bolivia is enorm en best schokkend. Maar stiekem voelt het goed om even uit de armoede weg te zijn en terug in een land aan te spoelen dat gerust zijn voet kan zetten naast een ontwikkeld Europees land…


Grensovergang Bolivia-Argentinië


Ushuaia ligt in het uiterste zuiden van Argentinië. Best een groot land, niet?

Het rijke Argentinië heeft echter ook een keerzijde. De dagelijkse kosten zijn namelijk een aanslag op ons budget. Zo is een gemiddelde busrit hier tot vijf keer duurder in vergelijking met Bolivia. Ook de overnachtingen zijn belachelijk duur, dus algauw beslisten we dat Argentinië voor ons niet meer dan een doorritland wordt op weg naar Brazilië. Niet te lang blijven treuzelen en vele kilometers malen is onze missie voor de komende twee weken.


Salta

We houden een drietal dagen halt in de mooie stad Salta. Salta ligt aan de rand van het Andesgebergte op 1.152 meter hoogte. Daar we enkele weken op 3.000 meter en hoger verbleven hebben, is Salta voor ons een verademing wat betreft de nachtelijke temperaturen. We kunnen weer tot laat op de avond in T-shirt buiten zitten, geflankeerd door een glaasje heerlijke Argentijnse rode wijn terwijl we steevast spannende Carcassonne-duels uitvechten. Salta heeft enkele interessante kerken en pleinen en vanop de Cerro San Bernardo hebben we een excellent uitzicht over de stad.


Beklimming van de Cerro San Bernardo: 1070 trappen!


Machtig uitzicht over Salta


Generaal Güemes, de lokale held die tegen de Spanjaarden vocht tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.


Iglesia de Viña


Veel koloniale gebouwen in Salta


Catedral Basílica de Salta


De lente is in het land!


Iglesia San Francisco

Luxe went rap, daar moet ik de gemiddelde Belg niet van overtuigen. We voelen ons na enkele dagen al helemaal thuis in Argentinië. Veel tijd om te blijven plakken is er echter niet meer. We kochten snel een busticket richting het noordoosten van Argentinië. Prijskaartje: één volledig dagbudget per persoon, slik! Gelukkig hadden we daarop reeds geanticipeerd in Bolivia en een spaarpotje aangelegd. Op naar een busrit van veertien uur…

Vorige   Blogoverzicht   Volgende