EEN PLOTSE INVASIE VAN RUSSEN

23-04-2018 00:00

“Hoi An!” An gniffelt eens wanneer we de voetgangersbrug oversteken waarbij we de naam van de stad op enkele bordjes zien staan. Terwijl ze fier naar eentje wijst, neem ik snel een foto. Ik vermoed dat we een stad die “Hoi Dajo” heet niet snel zullen tegenkomen...


Hoi An

Hoi An is een kuststad in Centraal Vietnam aan de Zuid-Chinese Zee en was een belangrijke havenstad tijdens de zestiende en zeventiende eeuw. Van heinde en verre kwamen handelaars hier hun goederen aanbieden en verkopen. De stad veranderde tijdens de verschillende bezettingen enkele keren van naam, maar uiteindelijk werd Hoi An de definitieve naam.

Hoi An is vrijwel onaangetast gebleven tijdens de Vietnamoorlog en de stad werd bijgevolg in goede staat aangetroffen. De oude binnenstad van Hoi An werd in 1999 zelfs opgenomen op Unesco’s werelderfgoedlijst en wordt dagelijks door duizenden toeristen bezocht. De stad is een goed bewaard voorbeeld van een Zuidoost Aziatische handelsstad met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen. Vooral ’s avonds is het er gezellig vertoeven. Het motorverkeer wordt dan uit de stad verbannen en je kan de charmante oude straatjes enkel te voet of per fiets verkennen. Klassieke muziek vloeit uit de straatluidsprekers en de verkopers prijzen gretig hun souvenirs aan. Overal hangen kleurrijke lampenhouders wat maakt dat er een uiterst gezellige sfeer heerst.


De Quan Cong Temple in hartje Hoi An
Hoi An verkennen bij daglicht.


Prachtige authentieke huisjes


De Japanse brug (Chua Cao) die indertijd de uit twee delen bestaande oude stad met elkaar verbindt.


Tijd voor een siësta...


Hoi An in het donker is prachtig!

De omgeving rond Hoi An verken je best per fiets. Er zijn talloze rijstvelden waar je doorheen kan rijden en even verderop ligt zowaar een kruidendorp waar velden vol koriander, munt en andere specerijen wachten om geoogst te worden.


De eindeloze rijstvelden zijn een verademing t.o.v. het drukke (brommer)verkeer.


Vissen wordt hier nog op heel traditionele wijze gedaan.


Al fietsende het kruidendorp verkennen.

Een vijftiental kilometer voor de kust van Hoi An ligt Cù Loa Chàm, een eiland dat bekend staat als een ideale duikspot. Aangezien onze laatste duik alweer dateert van november vorige jaar en we de, na zes opeenvolgende maanden niet te hebben gedoken, verplichte reviewcursus willen vermijden, stappen we op goed geluk een PADI duikcentrum binnen en informeren naar enkele fundives. De hevige storm van het voorbije weekend zorgde er echter voor dat de zichtbaarheid in het zeewater herleid werd tot slechts enkele meters. Daar er zich iedere dag maar heel langzaam een verbetering doorvoert, laten we onze duikplannen in Hoi An varen en wagen we een nieuwe kans in het zuidelijker gelegen Nha Trang.


Nha Trang

Rondlopen in Nha Trang is best een bizarre ervaring. De stad staat bij de modale toerist vooral bekend om zijn stranden. Vietnam heeft ooit een poging ondernomen om enkele van zijn steden bekend te maken bij het brede internationale reispubliek en dat is, wat Nha Trang betreft, merkwaardig genoeg enkel en alleen in Rusland goed gelukt. De stad wordt nu, zonder overdrijven, overspoeld door Russen. Geen idee wat ze er zo leuk aan vinden. Hoe ziet de vakantie van de gemiddelde Rus in Vietnam er dan uit? Een retourtje Moskou - Nha Trang en twee weken lang met hun luie reet op het strand liggen? We begrijpen er niets van...


Zelfs wanneer de zon ondergaat, is het nog een overrompeling op het strand van Nha Trang.

De stad doet er dan ook alles aan om hun favoriete klanten het hof te maken. Zo staan de menukaarten van de restaurants in het Russisch en krijgen de Russen zelfs toeristische informatiekantoortjes enkel en alleen in hun taal aangeboden. De Russen zijn echter niet het meest aangename volk om mee te reizen en ook de Vietnamese bevolking in Nha Trang behoort niet tot de vriendelijkste soort. Daarom verblijven we er niet langer dan nodig.


Iemand die een mondje Russisch spreekt?


Tja...


Ze worden alleszins op hun wenken bediend...


In Nha Trang wel voor eerst sinds héél lang nog eens een vw kevertje gespot!

We nemen contact op met een PADI duikcentrum en krijgen nu wel goed nieuws. De zichtbaarheid in het zeewater is inmiddels verbeterd tot vijftien meter en we regelen snel twee fundives. Het was een heel leuk gevoel om nog eens deel te kunnen uitmaken van de onderwaterwereld. Het Vietnamese koraal is erg mooi om te zien en er leven meer vissen dan we konden vermoeden.


De duikequipe van de dag!

Genoeg kust en stranden gezien nu! We trekken de Vietnamese hooglanden in en hopen nog eens een mooie wandeling in de bergen te kunnen maken!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende