EEN ONTMOETING MET DE VIETNAMESE ANTONI GAUDI IN HET “CRAZY HOUSE”

26-04-2018 00:00

Het eindpunt van onze tocht door Vietnam komt stilaan in zicht. Vooraleer we echter onze grote entree maken in Ho Chi Minhstad, houden we nog even halt in Dà Lat midden in de hooglanden van Vietnam.


Dà Lat

Dà Lat ligt op 1.500 meter boven zeeniveau en biedt bijgevolg heerlijk koele temperaturen aan. Er is een centraal gelegen meer Hò Xuan Huong dat prima dienst doet als loopparcours. In Dà Lat zie je nog duidelijk de Franse invloeden ten tijde van de bezettingen. Toen was het erg populair om naar Dà Lat te reizen om aan de intense hitte van Ho Chi Minh Stad te ontsnappen. Er zijn nog steeds veel koloniale gebouwen bewaard gebleven die zeker de moeite zijn om eens te bezichtigen. Verder is Dà Lat ook bekend om zijn fruit- en wijnbouw en is de omgeving een absolute must voor de natuurliefhebbers onder ons.


Lake Hò Xuan Huong


De vismarkt van Dà Lat


Het art deco treinstation

Vanuit ons hotel hebben we zicht op het “Crazy House”, een guesthouse ontworpen en gebouwd door de Vietnamese architect Đặng Việt Nga. We zijn nieuwsgierig naar dit pareltje en haasten ons erheen. Wat we binnenin zien, daar valt onze mond van open. We nodigen jullie uit om samen met ons een architecturale ontdekkingstocht te ondernemen door werkelijk iets surrealistisch. Het algemene ontwerp van het gebouw lijkt op een gigantische boom met daarin prachtig gebeeldhouwde kamers. Uit een wirwar van groen komen plots superdunne bruggen te voorschijn die de verschillende delen van de guesthouse met elkaar verbinden. Er is een overdaad aan wilde kleuren, dieren, paddenstoelen en ramen in de vorm van spinnenwebben. Mix Antoni Gaudí met Tolkien en je komt uit bij dit geweldige huis. Sinds de opening in 1990 heeft het gebouw grote erkenning gekregen voor zijn unieke architectuur en wordt het steevast vermeld als één van 's werelds meest "bizarre" gebouwen.
Het "Crazy House" gezien vanuit onze hotelkamer.


Aan de inkom van het "Crazy House" hangen verschillende krantenartikels uit, waaronder dit Nederlandstalig exemplaar.

We rijden mee met de lokale bus naar het volgende dorpje en bezoeken de Lang Biang bergen. Met onze wandelschoenen stevig toegeknoopt klimmen we ons een weg naar de hoogste top van de streek. Tijdens de wandeling over steile paadjes door het heerlijk geurende bos en de open vlaktes genieten we met volle teugen van de rust en de natuur. Een zondagswandeling kan je het niet noemen, want daarvoor ligt de inspanningsgraad te hoog. Bijgevolg zien we geen enkele Aziaat. Het is ongelofelijk opvallend hoe lui dit volk is. Er is een alternatief in de vorm van een perfect geasfalteerde weg naar een iets lagere andere bergtop en daar kan je naartoe rijden in veel te duur aangeboden 4x4 terreinwagens. Toch is het werkelijk een komen en gaan van jeeps volgeladen met Vietnamezen en andere Aziaten. Het is aandoenlijk om zien...


De dag start nog met stralend weer.De tocht naar de top van de Lang Biang bergen!

Wij klagen niet, want op enkele Europeanen na, zien we tijdens onze tocht helemaal niemand. Wanneer we aankomen op de top van de Lang Biang berg, hebben we bijgevolg het rijk voor ons alleen. De vergezichten zijn verbluffend. Het weer slaat echter om en donkere onweerswolken troepen samen vlak boven onze hoofden. In ijltempo banen we ons weer een weg naar beneden, maar zware regenval blijft gelukkig uit.


Prachtige zichten op de top


Donkere wolken komen snel aanzetten...


...dus maken we ons snel terug uit de voeten.


De Vietnamezen houden er vreemd genoeg van om van hun paarden zebra's te maken...

We zien dat we nog wat tijd overhebben vooraleer ons visum vervalt en dus maken we een extra tussenstop in Mui Né. Het voormalige vissersdorp aan een baai van de Zuid-Chinese Zee veranderde eind jaren negentig in een populaire badplaats en is vooral bij de kitesurfers een populaire plek vanwege de krachtige zeebries die er heerst.


Mui Né

Aan kitesurfen wagen we ons niet, maar we kiezen er wel voor om onszelf eens te verwennen. Voor belachelijk weinig geld verblijven we vier dagen in een hotel met zwembad en nemen we het er eens van. De temperaturen stijgen hier vlotjes tot boven de dertig graden, waardoor het te warm is om echt actief te zijn. Om niet volledig vast te roesten, trekken we er toch eens op uit en bezoeken we enkele plaatselijke hoogtepunten.


De theorie van de pilootopleiding wat herhalen met het zwembad binnen handbereik. Ideale combinatie!


Laveren door de Fairy Stream.


Tot aan de knieën in het water


De waterval op het einde was dan weer niet zo de moeite.


Een blik op het lokale visserdorpje vlak aan Mui Né.


Een bezoek aan de witte zandduinen...


...en een zonsondergang op de rode zandduinen.


Het strand van Mui Né is dan weer 'the place to be' voor de kitesurfers.

Ten tijde van het schrijven van deze blogtekst, zitten we reeds in de bus naar Ho Chi Minhstad. Het voormalige Saigon is de grootste stad van Vietnam en staat bekend voor het chaotische verkeer met zijn miljoenen brommertjes. Daar kijken we naar uit…


Iemand zin in een verse ananas?

Vorige    Blogoverzicht    Volgende