EEN HOOFDSTAD OM DUIMEN EN VINGERS VAN AF TE LIKKEN

05-10-2017 00:00

Voor het eerste reisjaar in Centraal- en Zuid-Amerika hadden we vooraf grofweg een route vastgelegd en als we er nu op terugkijken, klopte dit vrij goed met de route die we effectief afgelegd hebben. Azië wordt helemaal anders en dat stelde ons direct al voor een kleine uitdaging. Zo is een gratis visum in Thailand maar geldig voor 30 dagen. Omdat we op 9 september in Bangkok landden, moeten we zeker op 8 oktober het land weer uit zijn. Daar we pas iets over halfweg oktober met enkele vrienden hebben afgesproken op het eiland Bali in Indonesië waren we dus op zoek naar een leuk land tussenin om de tijd tussen de twee deadlines te overbruggen.

Zoals meestal het geval is tijdens onze reis, komt de oplossing plots uit het niets uit de lucht gevallen. Toevallig zagen we op internet dat op 1 oktober op het Sepang Race Circuit in Kuala Lumpur de Grote Prijs Formule 1 van Malaysia plaatsvindt. 1 oktober is een speciale dag voor mij, want het is dan mijn verjaardag en bovendien plaats ik ook nog eens een nieuwe voordeur met mijn 30 levensjaren. Als jarenlange Formule 1 liefhebber zag ik in dit alles een teken dat we daar gewoon bij moesten zijn. Ook An was direct akkoord en wilde wel eens proeven van de beleving van een race in de koninginnenklasse van de autosport. Wij dus snel richting Kuala Lumpur!


Kuala Lumpur

Hoe het weekendje Formule 1 uiteindelijk afliep, komt uitgebreid aan bod in het volgende blogbericht. Eerst nemen we jullie mee op een boeiende wandeling doorheen de hoofdstad van Maleisië. En ik moet zeggen dat zowel An als ik bijzonder gecharmeerd waren door deze prachtige stad. Kuala Lumpur heeft als moderne hoofdstad dan ook vrijwel alles te bieden. Moderne wolkenkrabbers overheersen het straatbeeld, naar oude koloniale gebouwen is het echt goed zoeken. De stad telt bovendien belachelijk veel hypermoderne winkelcentra. Bart Verhaeghe was beter in Maleisië geboren... Ook hier overheerst koning auto het verkeer, want voor de gewone Maleisiër geldt de volgende regel: wie een auto heeft, heeft aanzien. Het maakt dat het verkeer op ieder moment van de dag grotendeels muurvast zit. Om daar iets aan te doen worden gratis bussen doorheen het centrum en zeer goedkope metroritten aangeboden en werden er lange luchtbruggen voor voetgangers gebouwd. Niet dat het veel helpt…


Welkom in Kuala Lumpur!De Petronas Twin Towers: hét symbool van Kuala Lumpur. Van 1998 tot 2003 waren het bovendien met hun 452 meters de hoogste torens ter wereld!


In de dagen voor de start van het Formule 1 weekend, stond er een propagandastandje van hoofdsponsor Petronas waarbij je je op de simulator eens kon meten met de grote jongens. Ik strandde op de 134ste plaats op een halve minuut van de winnaar. Niet eenvoudig!Die andere grote toren van Kuala Lumpur: een 421 meter hoge televisietoren.


Het prachtige Sultan Abdul Samad gebouw, een architectonisch hoogstandje in Moorse en Islamitische stijl. 


De Petronas Twin Towers bij nacht

Godsdienst is hier zeer belangrijk, maar men is in Kuala Lumpur naar mijn mening erg tolerant. De soennitische islam is in Maleisië de overheersende godsdienst. Op straat zie je dan ook veel gesluierde vrouwen lopen. Vaak wordt alleen het haar bedekt, maar bij vele vrouwen kan je enkel nog de ogen zien. Vijf keer per dag haasten alle moslimmannen zich naar de moskee wanneer de oproepgezangen doorheen de luidspreken schallen. We toonden betrokkenheid en brachten een bezoek aan de Masjid Jamek Moskee in het centrum van Kuala Lumpur. Ik moet eerlijk zeggen dat we héél vriendelijk en gastvrij werden ontvangen. We kregen direct een rondleiding en een introductie over hoe de moslims in gebed gaan. Mij boeit de islam en godsdienst in het algemeen maar matig, maar het feit dat je als westerling interesse en respect toont, wordt hier enorm geapprecieerd.


Bezoek aan de Masjid Jamek Moskee


De koran


Zedig kleden is een verplichting, ook bij een bezoek...


De Masjid Jamek Moskee

Onze dagen waren afhankelijk van het weer. Als het begint te druppelen, maak dan maar snel dat je ergens gaat schuilen. De regent valt binnen de tien seconden met bakken uit de hemel, steevast gepaard met bliksemflitsen en stevige donkerknallen. Tja, de moesson is hier de baas. Zo vielen meerdere dagen in het water waardoor we niet al te veel hebben kunnen bezoeken. We keren echter nog eens terug naar Kuala Lumpur en we hopen dat we onze schade nog kunnen inhalen.


Ons bezoek aan China Town is volledig uitgeregend...


Toch nog vlug een plaatje kunnen maken van de excentrieke Sri Maha Mariamman tempel, de oudste hindoetempel van Kuala Lumpur.

Voor zij die honger hebben, pay attention! Het eten hier is gewoon… fantastisch! Vlak achter onze hostel heb je een hele lange straat vol met eetkraampjes en goedkope restaurantjes. Toeristen en lokale bevolking lossen hier naadloos in elkaar op en we werden telkens voor een moeilijke keuze gesteld wat we nu eens gingen proberen. Gaande van Thais, Maleisisch, Vietnamees, Cambodjaans, Indisch, Syrisch tot Chinees had je dan ook ongelofelijk veel keuze! Stuk voor stuk lekker bereide maaltijden werden voor onze neus gezet, waardoor het avondeten eigenlijk iets werd om naar uit te kijken.


Onze favoriete eetstraat: chaotisch, ongeordend, maar héél lekkere en goedkope eettentjes te vinden!


Een typisch eetstandje


Rijst met groene curry en zeevruchten, een echte klassieker hier!


Smakelijk!

We hebben nu ruim een week in Kuala Lumpur verbleven en ik moet zeggen dat het absoluut de moeite waard was. Deze stad straalt écht iets uit. Het is een boeiende bruisende metropool waar we zeker het laatste nog niet van hebben gezien!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende