DRIE ONGEHOORZAME REBELLEN OP OMETEPE

04-02-2017 00:00

Vooraleer we de grens van Costa Rica zullen overschrijden, brachten we eerst nog een bezoek aan één van de mooiste bezienswaardigheden in Nicaragua: ‘Isla de Ometepe’. Dit eiland, gelegen in het Meer van Nicaragua, is 276 km2 groot en gevormd door de vulkanen ‘Concepción’ en ‘Maderas’.

Onze busrit vanuit Granada naar San Jorge (waar de ferry’s richting Ometepe vertrekken) ging langs geen kanten vooruit, waardoor we de boot naar Moyogalpa op een haar na misten. De ferry was zowaar vóór zijn vertrekuur vertrokken! De eigenaar van een gammele vissersboot rook zijn kans en voor een zacht prijsje konden we samen met de andere gestrande reizigers toch nog de oversteek maken.

Onze hostel bevond zich in het dorpje Mérida, op het minder toeristische gedeelte van het eiland. Dé perfecte plaats dus om enkele dagen te relaxen in de talrijke hangmatten en te genieten van de rust en de groene natuur. Elke avond kregen we bovendien een fantastische zonsondergang cadeau. We konden tijdens ieder avondmaal ‘genieten’ van de steeds terugkerende eentonige playlist. Eén van de jonge medewerkers is duidelijk fan van Bryan Adams, Lionel Richie en Bonnie Tyler. ‘Hello…!’ Wij laten deze zanger(e)s(sen) de komende tijd toch even links liggen...


Lege pet-flessen worden gerecupereerd, volgestoken met plastiek afval en dan verwerkt in de muren van het nieuwe klaslokaaltje. Een mooi, natuurvriendelijk initiatief!


Zicht vanuit de hangmatten...


Dagelijkse kost!

Na twee dagen relaxen, was het hoog tijd om het eiland te verkennen. Terwijl we stonden te wachten op de lokale bus, was de eigenaar van onze hostel volop een groepje Nederlanders aan het berispen. Naar zijn mening is het veel te gevaarlijk om met een scooter op het eiland te rijden. Er gebeuren volgens hem ongeveer veertien accidenten per week met en door scooters. Als je een persoon aanrijdt, kan je zelfs in de gevangenis belanden! Allememachies! In zijn ogen is alles gevaarlijk op het eiland: met de scooter rijden, te dicht kajakken bij het naburige Monkey Island, alleen de vulkanen beklimmen, een scheet laten,… Wij hebben er alvast eens goed om gelachen en trokken er ons niets van aan. We huurden drie scooters voor een dag. Voor Sander was het zijn vuurdoop op een dergelijke tweewieler, maar hij nam resoluut het voortouw en toonde ons vlotjes, al claxonnerend, de weg. De rit bestond uit mooie betegelde banen, maar ook uit veel onverharde wegeltjes die ons leidden naar kleine dorpjes, bananenplantages en mooie uitzichten.


Sander, de leider van de gang.


Sommige weggebruikers zijn net dat tikkeltje langzamer...


Tussendoor brachten we enige tijd door op het mooiste strand van Ometepe: Playa Santa Domingo.


Het lokale vliegveldje met in de achtergrond vulkaan 'Concepción', zoals altijd in de wolken...


Twee vliegtuigjes per dag. Hadden we geluk die dag!


De 'Maderas', ook met een wolkenpetje!

Op naar ‘Cascada de San Ramon’! Het startpunt van de klim is gelegen op een viertal kilometer wandelen van de hostel. Vervolgens brengt de drie kilometer lange route ons via een steile klim doorheen de dichte jungle naar een 40 meter hoge waterval die over bemoste rotsen uitmondt in een piepklein meer.


De waterval nog goed verborgen in het groen.


Het avontuurlijke pad.


Oehoe was mee en genoot met volle teugen van het uitzicht!

Op onze laatste actieve dag waagden we ons aan een fietstocht van een kleine tweeëntwintig kilometer. Na terug meer dan een maand niet op een fiets te hebben gezeten gecombineerd met het heuvelachtige parcours en de af en toe niet zo aangename ondergrond, deed onze poep achteraf toch wel wat pijn. Als tussenstop brachten we een bezoek aan ‘El Ojo de Agua’, een soort natuurlijk zwembad midden in de jungle gevuld met kristalhelder water uit de ondergrondse rivier afkomstig van de vulkaan Maderas. We konden er genieten van een verfrissende duik na de bezwetende fietsrit. Het is niet het meest idyllische plekje dat ik in gedachten had, maar je kan er gerust wel enkele uurtjes vertoeven met een boek of muziek in de oren. Het was ook wel lachen met de vele toeristen die over een strakgespannen kabel puur op evenwichtsgevoel de overkant van het zwembad trachtten te bereiken, maar één voor één glansrijk faalden na enkele meters…


El ojo de Agua

De twee vulkanen beklimmen zat er helaas niet in. De ‘Concepción’ steekt met zijn top voortdurend in de wolken en ook zijn broer de 'Maderas', aan de andere kant van het eiland, stak meer wel dan niet in de wolken. Nu, vulkanen hebben we reeds genoeg beklommen de laatste week, dus we lieten het graag aan ons voorbij gaan…

Isla de Ometepe is zeker en vast de moeite waard om te bezoeken. Er is een brede waaier aan activiteiten op het eiland en zo is er voor elk wat wils. Wij genoten alvast met volle teugen van dit laatste wapenfeit van Nicaragua en zijn nu helemaal klaar om Costa Rica te veroveren!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende