DE VERBLUFFENDE WATERVALLEN VAN IGUAZÚ

23-08-2017 00:00

Er was eens de legende waarin de maagd Naipi werd uitverkozen om de god M’Moy te huwen. Huwen staat in dit geval gelijk met geofferd worden aan de goddelijke waterslang. Naipi leerde echter de indiaan Tarobá kennen en al snel werden ze elkaars minnaar. Naipi wilde helemaal niet met M’Moy trouwen, dus besloten de twee geliefden per kano over de rivier weg te vluchten. De god M’Moy ontdekte al snel wat er gebeurd was en zette kwiek de achtervolging in, in de vorm van een grote slang. Vrij vlug vond hij Naipi en Tarobá en M’Moy boorde zich in de grond waardoor een grote afgrond ontstond. Als straf voor haar ontrouw veranderde hij Naipi in een steen die voor altijd door het water geslingerd zou worden. Haar geliefde werd dan weer tot een palmboom omgetoverd. Naipi en haar droomman Tarobá werden hierdoor gedoemd elkaar tot in de eeuwigheid te aanschouwen zonder elkaar ooit te kunnen aanraken en aldus ontstonden de watervallen van Iguazú…


Puerto Iguazú

Van de zeven wereldwonderen hebben we er deze reis met Chichén Itzá (Mexico) en Machu Picchu (Peru) al twee kunnen aanschouwen en binnenkort komt er met de Cristo Redentor in Rio de Janeiro (Brazilië) een derde bij op onze lijst. Maar er bestaat ook een lijst met de zeven natuurwonderen. Eén van de winnaars zijn de spectaculaire watervallen van Iguazú.

We brengen een bezoek aan het nationaal park Iguazú, een groot natuurpark vlak bij het drielandenpunt tussen Brazilië, Paraguay en Argentinië. Iguazú is vanuit het Guaraní afgeleid en betekent letterlijk “groot water”. Het park is beroemd vanwege de wondermooie watervallen op de grens met Brazilië en het is dan ook een grote toeristische trekpleister. Het nationale park staat uiteraard op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat al sinds 1984.


De watervallen van Iguazú

We lopen door uitlopers van het regenwoud op kunstmatig aangelegde padjes waarbij grote horden toeristen getrotseerd dienen te worden, maar wie er vroeg bij is, heeft wel nog wat manoeuvreerruimte. De watervallen zijn werkelijk subliem. Ze zijn in totaal maar liefst 2,7 kilometer breed en het water stort zich ruim 82 meter de diepte in. 6,5 miljoen liter per seconde raast naar beneden en dat zijn cijfers om van te duizelen. We geraken tot vlak aan “Garganta do Diabo” (keel van de duivel), een grote halfronde waterval van 150 meter breed. Het geraas is echt oorverdovend. Wat een prachtige ervaring is dit!


's Ochtends vroeg heb je nog wat bewegingsvrijheid, daar de grote toeristenbussen nog niet aangekomen zijn...


Met het smalspoortreintje laten we ons gewillig voeren doorheen het grote natuurpark.


In de voormiddag was er redelijk wat bewolking, maar de zon brandde uiteindelijk alle wolken weg en kregen we prachtige zichten op de watervallen.


Iguazú omvat tussen de 270 en 300 verschillende watervallen.


De kunstmatig aangelegde padjes maken het gemakkelijk om je door het regenwoud te begeven.


Pronkstuk van het park is deze "Garanta do Diabo" of keel van de duivel. Het geraas is oorverdovend!

Rondom de waterval bevindt zich een subtropisch regenwoud met meer dan 2.700 plantensoorten. In het park komen dieren voor als de reuzenotter, de reuzenmiereneter, de tapir, de jaguar, de kaaiman, kleine aapjes en vele vogelsoorten. Voor elke liefhebber van fauna en flora is dit hier de hemel op aarde.


Mmmm, lekker!


Een toekanEen coati of neusbeer!Een tapir

Met dit uitstapje is ons avontuur in Argentinië na anderhalve week al afgelopen. Het land is simpelweg gewoon véél te duur voor ons. Vele Argentijnse schatten bleven voor ons onontdekt, wie weet komen we er later nog eens terug…

Vorige   Blogoverzicht   Volgende