DE TUNNELS VAN VINH MOC

16-04-2018 00:00

De Vietnamoorlog. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. De ouderen onder ons hebben op het einde van de jaren zestig misschien nog deelgenomen aan protestacties tegen de oorlog. En achteraf bekeken wás de Vietnamoorlog een totaal nutteloze en bovendien een bijzonder wrede oorlog. De Vietnamoorlog, die duurde van 1955 tot 1976, scheurde Vietnam in twee delen met enerzijds de republiek Zuid-Vietnam onder leiding van Ngo Dohn Diem (gesteund door de Amerikanen) en anderzijds het communistische Noord-Vietnam met als leider Ho Chi Minh (gesteund door de Russen en China). De ’Demilitarized Zone’ (DMZ) besloeg een strook land van enkele kilometers breed aan beide zijden van de Ben Hai rivier en diende als bufferzone tussen het noorden en het zuiden. Het gebied van de DMZ is een plek die veel reizigers overslaan, maar die boeiend is omwille van de oorlogsgeschiedenis van het land.


Vinh Moc

Via een gehuurde scooter vertrekken we vanuit onze uitvalbasis Dong Ha om veertig kilometer verderop uit te komen in het dorpje Vinh Moc. Vinh Moc ligt in de noordzijde van de DMZ vlak aan de zee en staat bekend als het dorpje dat letterlijk ondergronds is gegaan als gevolg van de intense Amerikaanse bombardementen. In het grootste geheim werd tussen 1966 en 1967 een heus tunnelcomplex gegraven om de ruim driehonderd niet gevluchte inwoners veilig onder te kunnen brengen.


Tunnelingang nummer tien

We spreken een Brits koppel aan en kunnen hen vervoegen tijdens hun rondleiding met een privégids doorheen het complex. Het ondergrondse gangenstelsel bestaat uit drie tunnelkokers die respectievelijk op twaalf, vijftien en drieëntwintig meter diepte liggen en die via dertien in- en uitgangen kunnen worden bereikt. Met een breedte van 1,20 meter en hoogte van 1,60 meter moet zelfs ik me al bukken om me er een weg doorheen te banen. De tunnels zijn zo opgebouwd dat zeven gangen uitkomen op de zee waardoor er een lekker briesje door de tunnels waait en het er minder benauwd is. Mensen met claustrofobie zullen dit bezoek misschien minder waarderen, maar wij vonden het alvast zeer boeiend. Een wandeling doorheen de kille tunnels geeft ons een goed beeld wat deze bevolking allemaal heeft moeten doorstaan tijdens de Vietnamoorlog.


Onschadelijk gemaakte bommen


Deskundige uitleg van onze Vietnamese gids


In het aangrenzende museum krijg je een mooi overzicht over de Vietnamoorlog.


Het tunnelcomplex met de drie verdiepingen telkens in een andere kleur weergegeven.


Tunnelgang


Amai, die Vietnamezen zijn kleine mensen...

Hoewel de Amerikaanse bombardementen soms dagenlang konden aanhouden, liet de bevolking van Vinh Moc het zich niet aan het hart komen en werden de tunnels steeds verder uitgebreid met bijvoorbeeld een school, keukens, eetzalen, vergaderzalen, slaapzalen en zelfs een ziekenhuis met een kraamafdeling, waar maar liefst zeventien baby’s het levenslicht zagen! Naast een beschermende functie dienden de tunnels ook als doorgeefluik. Via het eiland Con Co werden wapens, eten en drinken naar het vasteland gesmokkeld en zo doorgesluisd naar de Noord-Vietnamese troepen die zich ten zuiden van de DMZ bevonden. De tunnels waren zo goed geconstrueerd dat niemand uit het dorp om het leven kwam. De ingenieur van destijds is nog steeds in leven! Hij woont tegenwoordig in Dong Ha, dezelfde stad waar wij overnachten. De tientallen andere tunnels in de omgeving zijn daarentegen volledig ingestort en vernietigd tijdens de vele bombardementen.


Hoe de bewoners van Vinh Moc jarenlang dienden te (over)leven in de tunnels.


De 'krant' ten tijde van de oorlog. Nieuws werd op een groot bord opgeschreven in de tunnels.


Ondergrondse vergaderruimte


De tunnels kwamen uit aan de zee. Dit om frisse lucht te garanderen alsook als onderdeel van de smokkelroute.


Medegroepslid Melvin zat beroepshalve ruim twintig jaar in het Britse leger en kan er erg gepassioneerd over vertellen.


De ingangen van de tunnels zaten goed verstopt.

Helaas kampen nog steeds duizenden Vietnamezen met fysieke en psychische trauma's als gevolg van deze oorlog. Ook zitten in dit gebied en in andere delen van Vietnam nog steeds niet geëxplodeerde mijnen, bommen en granaten verstopt waardoor er tot op de dag van vandaag slachtoffers vallen.


De Ben Hai rivier in het midden van de 'Demilitarized Zone' verdeelde Vietnam in Noord-Vietnam (linkerkant) en Zuid-Vietnam (rechterkant).


We bezoeken ook nog een museum omtrent de gevonden bommen van de Vietnamoorlog.Aanvullende uitleg over de Vietnamoorlog in het museum

Uiteindelijk dienden de Amerikanen met de staart tussen de benen de aftocht te blazen en riep Noord-Vietnam de overwinning uit. Vietnam werd terug herenigd en kreeg met Ho Chi Minh zijn nieuwe leider. De hoofdstad van het voormalige Zuid-Vietnam (Saigon) werd naar hem vernoemd en heette sindsdien Ho Chi Minh Stad. Hanoi werd dan weer de officiële hoofdstad van Vietnam. Voila, tot daar de tunnels van Vinh Moc. Absolute aanrader om te bezoeken!


Tevreden en voldaan rijden we op de scooter terug naar Dong Ha!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende