DE STAD VAN ACHT CIJFERS

04-09-2017 00:00

São Paulo, het is moeilijk om de Braziliaanse metropool te omschrijven. Ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen, maar ik probeer het toch eens. Wat dacht je van het geschatte inwonersaantal? Bij de laatste volkstelling werden 22.000.000 inwoners geregistreerd. De niet-geregistreerde inwoners uit de vele favela’s zijn dan nog niet eens meegerekend. 22 miljoen mensen! Ter vergelijking: ons landje telt ongeveer 11 miljoen inwoners…


São Paulo

Nog enkele leuke weetjes:
-De agglomeratie van São Paulo omvat een oppervlakte van meer dan 1.500 km², ruim drie keer zo groot als die van Parijs.
-De stad telt meer dan 18.000 gebouwen met minimaal 15 verdiepingen.
-São Paulo is het economische centrum van Brazilië. Uit de stad komt maar liefst 40% van de gehele Braziliaanse industriële productie.
-De internationale luchthaven verwerkt vluchten van en naar alle werelddelen en geldt als één van de drukste van Latijns-Amerika.
-Na Los Angeles heeft São Paulo de meeste helikopters in de lucht. De rijkere inwoners nemen de helikopter om naar het strand te gaan. Ook banken en de politie gebruiken ze veelvuldig.


Welkom in São Paulo!

Moet het nog gezegd, São Paulo is enórm. Het is de grootste stad van Zuid-Amerika. Toch spenderen we er maar enkele dagen, want onze focus ligt meer op Rio de Janeiro, die andere bekende grootstad ruim 400 kilometer ten oosten van São Paulo. We vinden onderdak in een leuke hostel in de wijk Paraíso en met de metro geraak je vlot en veilig tot in elke uithoek van de stad. We besluiten ferm te snijden in het aanbod aan bezienswaardigheden en concentreren ons op de dingen die ons écht interesseren: een gratis rondleiding doorheen het oude centrum en een bezoek aan het voetbalmuseum van São Paulo. Het museum van de moderne kunst stond ook op ons lijstje, maar werd helaas overgeslagen wegens te duur…

In het oude centrum vind je nog de meeste gebouwen uit het einde van de 19e eeuw terug. De stad telt in het algemeen echter maar weinig oude gebouwen meer. Veel gebouwen werden afgebroken om plaats te maken voor moderne hoogbouw. Via een foldertje in de hostel kwamen we het 'waar' en 'wanneer' te weten voor een gratis rondleiding doorheen de miljoenenstad. De enthousiaste gids nam ons mee doorheen het oude centrum en toonde ons trots de architecturale pareltjes van haar stad.


Christia, onze erg enthousiaste en rasechte São Paulista gids


De Italiaanse toren in São Paulo, het derde hoogste gebouw van de stad.


Theatro Municipal de São Paulo


De eerste kerk van São Paulo, daterend uit de 16de eeuw


Wandelen doorheen een kleurrijke buurt.Catedral Metropolitana de São Paulo. Hierin staat het grootste orgel van Zuid-Amerika (5 klavieren, 120 registers en 12.000 pijpen)! Je mag er slechts op 10% van zijn maximale geluidssterkte op spelen, anders sneuvelen er ruiten. Geen zever!
Geen roze olifantjes deze keer...


Originele verkeerslichten!


De langste handelsstraat van Zuid-Amerika


Een potje schaken

Brazilië is voetbal. Het is veruit de meest populaire sport van het land en ook de stad ademt voetbal uit. Maar voetbal in Brazilië is meer dan voetbal alleen. Het is doorheen de geschiedenis een belangrijk onderdeel geworden van de maatschappij. In een land waar veel armoede heerste, was het spelletje voetbal een uitlaatklep voor vele Brazilianen. De kracht van voetbal zit hem vooral in het sociale karakter. Gooi een bal op een plein en iedereen wordt er bij betrokken, jong en oud. Voetballen betekent plezier, maar tegelijk biedt het ook kansen op scholing en het bijbrengen van normen en waarden. Vele Braziliaanse kinderen (en kinderen in Zuid-Amerika in het algemeen) zien voetbal als een kans om te ontsnappen aan de armzalige toestanden in de favela’s en sommigen slagen daarin zelfs op internationaal niveau. Gewezen topvoetballers als Ronaldo en Rivaldo zijn afkomstig uit de Braziliaanse favela’s en zijn nu het voorbeeld voor vele kinderen.


Estadio Municipal "Paulo Machado de Carvalho", beter gekend als Estadio Pacaembu.

Met Corinthians, Palmeiras en São Paulo FC telt São Paulo drie Braziliaanse topclubs die zowel nationaal als internationaal talrijke prijzen hebben gewonnen. Tot kort voor het WK 2014 speelden Corinthians en Palmeiras nog in het Pacaembu Stadium, terwijl beide ploegen wachtten op de opening van hun respectievelijke nieuwe eigen stadions. In het stadion is nu een museum waarbij de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal centraal staat. We worden verwelkomd door Pelé himself (helaas maar op een tv-scherm) en maken een boeiende tocht doorheen de wondere wereld van het Braziliaanse voetbal, met zijn vele hoogtepunten en geweldige doelpunten. Brazilië is het enige land dat aanwezig was op alle WK’s en ze wonnen het WK maar liefst vijf keer. Voorts is er ook veel aandacht voor de Braziliaanse voetbalhelden met als uitschieter Pelé. Hij won het WK tot drie keer toe en mede dankzij deze drie wereldtitels, zijn enorme talent, beheersing van alle onderdelen van het spel en mentaliteit wordt Pelé door velen als de beste voetballer aller tijden gezien. Pelé maakte in zijn hele carrière 1208 doelpunten. Wie doet beter?Beginnen doen we met de rijke geschiedenis van het Braziliaanse voetbal in 500 beelden.


Elk WK kreeg een eigen pilaar met een dertigtal beeldschermen die zowel voetbalbeelden alsook belangrijke gebeurtenissen van dat jaar weergeven.


De verschillende WK-voetballen door de jaren heen.


De ontwikkeling van de voetbalschoen sinds de 19de eeuw.


Het Pacaembu stadion was erg belangrijk tijdens het WK van 1950. Er konden toen 70.000 toeschouwers plaatsnemen.

We hebben misschien één procent van São Paulo gezien, er is gewoon geen beginnen aan. De stad is werkelijk impressionant groot. Enfin, ik denk niet dat we er ooit nog zullen terugkeren, maar zij die eens willen rondlopen in een metropool de naam waardig: São Paulo verwelkomt je met open armen!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende