CULTUURSHOCK IN HET DECADENTE SINGAPORE

08-12-2017 00:00

Welkom bij de slimste mens ter wereld!
“Wat weet je over ‘Singapore’?”
“Euh… kleinste land van Zuidoost-Azië, tweede grootste haven ter wereld, enorm rijk, propere stad, STOP!!”
“’t Is gebeurd!”


Singapore

We houden halt in Singapore, een ministaatje in het zuiden van het Maleisische vasteland. Ik zeg wel degelijk een ministaatje, want zelfs West-Vlaanderen is ruim zes keer zo groot als Singapore. Indertijd werd Singapore door de Maleisiërs verbannen en afgestoten ten gevolge van aanhoudende conflicten tussen de beide bevolkingsgroepen. Een beslissing waar ze later dik spijt van hebben gekregen, want vanwege de extreem gunstige ligging van de haven heeft Singapore zich de laatste tientallen jaren stevig kunnen ontwikkelen. Het land behoort nu tot de rijkste landen ter wereld.


Welkom in Singapore! Met de ene na de andere wolkenkrabber heb je vanuit elke uithoek van de stad een indrukwekkende skyline...

Doordat Singapore en zijn bewoners zo rijk zijn, is alles er verschrikkelijk duur. Een maaltijd kost er al snel twintig euro en het goedkoopste bier dat we vonden kostte meer dan drie euro! Overal rijden chique wagens, de ene BMW is nog niet gepasseerd of de volgende laatste nieuwe Mercedes draait al de hoek om. Het verschil met Indonesië is gigantisch en het kost ons enige tijd om ons terug aan te passen. Een kleine cultuurshock zeg maar. En om eerlijk te zijn, als we niet iemand hadden gekend die op dit moment in Singapore verblijft, dan zouden we er nooit aan gedacht hebben om überhaupt langs Singapore te passeren. In afwachting dat onze gastheer van het werk thuiskomt, nemen we al eens een kijkje in Chinatown.


Kleurrijke huisjes sieren de doodlopende straten in Chinatown.


Wees niet verbaasd, je ziet wel degelijk Sven en Chantelle op de foto! Ook zij verkozen om eerst enkele dagen in Singapore te verblijven vooraleer ze hun reis verder zetten richting Taiwan. Een leuke afsluiter van onze periode samen!


Kuifje is hier erg populair. Wijlen Hergé zou trots geweest zijn!Tjakkaaa! Zelfs in Singapore kennen ze VW-kevertjes!


Bezoek aan Chinatown


Buddha Tooth Relic Tempel


Knappe muurschilderingen op de Thian Hock Keng tempel.


We krijgen gratis onderdak bij onze goeie vriend Jan-Klaas. Hij werkt reeds enige tijd bij een baggerbedrijf en wordt bijgevolg op regelmatige basis op missie naar het buitenland gestuurd. Na projecten in Duitsland en Egypte is nu Singapore aan de beurt. Hij woont in een volledig uitgerust appartement mét zwembad, jawel! Normaal deelt hij de woonst met een collega, maar we hebben het geluk dat die collega net zijn vakantiedagen in België aan het opnemen is.


Zicht op het zwembad vanop het terras van het appartement van Jan-Klaas.


Uiteraard pakken we het er eens goed van en onze smaakpappilen werden verwend!

Het weerzien is hartelijk. Het zijn vaak eenzame dagen voor hem, want hij werkt zes dagen op zeven, tot twaalf uur per dag. Leven om te werken, noem ik dat. Hij hoeft gelukkig maar een drietal maanden in Singapore door te brengen. Het project waar Jan-Klaas aan meewerkt omvat een belangrijke uitbreiding van de eigenlijk al vrij imposante haven. Op zijn vrije dag laat hij ons graag een stukje van Singapore zien.


Ook de Formule 1 doet jaarlijks Singapore aan.


We konden ons vrij begeven op de start- en aankomstpiste en langs het bijhorende pitgebouw.


Ter vergelijking: zo zag dezelfde plek er een kleine twee maanden geleden uit...


Prestigieuze gebouwen genoeg in Singapore!


Links op de foto zie je het ArtScience Museum in de vorm van een opengeklapte bloem.


In 2010 werd in Singapore de eerste editie van de Olympische Jeugdspelen gehouden.


Het wereldberoemde "Marina Bay" gebouw in de vorm van een schip op drie wolkenkrabbers.


Bezoek aan de Marina Bay Gardens


Je vindt er overal de zogenaamde "supertrees".

Singapore is een erg propere stad. Om dat te verkrijgen heeft het land dan ook enkele bizarre wetten: zo geldt er een kauwgomverbod en is het strafbaar om een openbaar toilet niet door te spoelen. Roken op straat is verboden. Er zijn echter speciale plaatsen voorzien waar je wel nog een sigaret mag opsteken. O, en vergeet drugs. Word je er mee betrapt, dan riskeer je de doodstraf. ’t Is maar dat je het weet…


Ze lachen er hier niet mee...

Plezier maken is gelukkig wel toegestaan, en dat treft, want plezier hébben we gemaakt. Met hopen! Het was erg fijn je terug te zien, Jan-Klaas! De volgende ontmoeting is zoals afgesproken in café “de Foelard” in Torhout binnen enkele maanden!


Bedankt Jan-Klaas, voor de leuke driedaagse! Take care, kameraad!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende