¿CUANTO CUESTA 2?

12-04-2017 00:00

In het vorige blogbericht rond onze financiën hebben we uitgelegd hoe we trachten te reizen met slechts 50 euro per dag voor twee. We hebben iedere cent die we uitgegeven hebben nauwkeurig genoteerd en na ruim zes maanden kunnen we eens de balans opmaken en kijken hoe we het er van af hebben gebracht.

Het belangrijkste nieuws is: het is ons gelukt om te reizen met het vooropgestelde dagbudget. Zes maanden reizen door Centraal Amerika met slechts 50 euro per dag voor twee is wel degelijk haalbaar! Om dat te bekomen hebben we wel tot twee keer toe vrijwilligerswerk van minstens twee weken moeten doen om het scheefgelopen budget terug in de pas te laten lopen. In onderstaande grafiek zie je wat onze grootste kosten waren en hoe ons budget besteed werd.


Spreiding uitgaven na een half jaar reizen door Centraal Amerika.

De twee grootste uitgavenbronnen waren de overnachtingen (28%) en winkelbezoeken (26%). We kozen voor goedkope hostels en kookten in 90% van de gevallen ons eigen potje. Toch zijn we met die twee uitgaven al meer dan de helft van ons dagbudget kwijt! Je kan ook aan bijvoorbeeld “couchsurfing” doen om te besparen op je overnachtingen, maar de hostels liggen ons eigenlijk wel. Je hebt (als je wilt) veel contact met reizigers van over de hele wereld en vaak krijg je handige tips die je geld besparen op andere domeinen.

Sinds dag één van onze reis legden we steevast enkele euro’s van ons dagbudget opzij voor grotere kosten. Meestal was het een tiende van ons dagbudget, maar tijdens vrijwilligerswerkdagen lag het gespaarde geld stukken hoger. Met het gespaarde geld (17%) betaalden we onder andere onze vrij dure duikopleiding, enkele duiksessies in Panama en het vliegtuig naar Colombia. Geld dat anders afkomstig ging zijn van onze spaarrekening…

Wat ons verbaasde was dat onze vervoerskosten slechts 14% bedragen. Nochtans hebben we altijd voor betalend vervoer gekozen. “Slow traveling” is een verklaring. Door langere tijd ergens te blijven dalen de vervoerskosten enorm.

We beknotten bewust op betalende bezienswaardigheden (12%) en trachtten alles zelf te doen. Meestal lukte ons dat nog aardig ook, maar soms kan je er echter niet onderuit. Ook hier hebben we het goed gedaan en we hebben niet het gevoel dat we veel gemist hebben…

Kleren wassen (1%) en overige uitgaven (2%) zoals creditcard-kosten bij geldafhaling, betalende toiletbezoeken en grensovergangen zijn het vernoemen eigenlijk niet waard, maar ook daar moet je allemaal rekening mee houden.

Word postmakker en steun ons in onze plannen om vrijwilligerswerk in Afrika te verrichten! Klik hier!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende