BLAFFENDE STEDEN BIJTEN NIET...

09-01-2017 00:00

Op naar onze laatste stop in Honduras: Tegucigalpa. De hoofdstad van Honduras heeft meer dan 1.500.000 inwoners en ligt middenin de bergen. De stad heeft echter niet zo een goede naam op vlak van veiligheid. Vooral de beruchte jeugdbendes, die sinds de doorkomst van orkaan Mitch toegenomen zijn, zorgen voor problemen in deze regio. Die bendes staan gekend om hun handel in drugs, diefstal en mensensmokkel, maar vooral om de grote rivaliteit tussen de bendes onderling. Toeristen zijn dus zelden het doelwit.

In 1998 bracht orkaan Mitch heel wat schade aan in de stad. Vooral in het stadsdeel Comayagüela, de sloppenwijken en het historisch stadscentrum raakten vele gebouwen en bruggen beschadigd of verwoest. Heel wat mensen werden dakloos, werkloos en kwamen terecht in de armoede of in de jeugdbendes. Vandaag de dag zijn ze nog steeds bezig met de heropbouw van de stad.

Onze hostel is gevestigd in een ex-ambassadegebouw en bevindt zich in één van de veiligste wijken van deze stad. Zij proberen om Tegucigalpa te promoten door een gratis rondleiding aan te bieden. We zagen hierin onze kans om de stad op een veilige manier beter te leren kennen. We maakten een wandeling van een tweetal uur, onder leiding van een jonge enthousiaste gids, waarbij we verschillende belangrijke gebouwen en parken bezochten. Het oude Presidentieel paleis is omgetoverd in een museum en voor een lage toegangsprijs konden we onder meer het toenmalige meeste belangrijke vertrek van het land bezoeken. Eerlijk gezegd is Tegucigalpa best een mooie en gezellige stad, waarbij we ons op geen enkel moment onveilig hebben gevoeld.


Tegucigalpa ligt in de bergen, maar er zijn in de stad zelf ook veel hoogteverschillen tussen de verschillende wijken onderling.


We zijn ondertussen gewend geraakt aan koude douches. Dit hing laatst nog in de hostel...


Gezellige drukte op het centraal plein van Tegucigalpa.


Mooie kerken bij de vleet!


Ook de binnenkant mag gezien worden. Veel gelovige mensen nog in Centraal Amerika!


Een kunstproject van het Nationaal museum. Duizenden lege petflessen met elk een kleurrijk poeder bevattende zijn aan elkaar verbonden tot een sfeerrijk geheel. Het zou moeten dienen om de Hondurezen bewust te maken aan de nood tot recyclage van afval.


Het voormalig Presidentieel paleis. Het werd verlaten in 1996 en het huidige paleis bevindt zich tegenwoordig in een ander stadsdeel.


Ontvangstkamer in het voormalig paleis.


De belangrijkste kamer van het land voor meer dan 100 jaar tot 1996: het kantoor van de President. Zowat alle leiders wereldwijd moeten hier ooit wel eens ontvangen geweest zijn...


Manneke Pis! Jawel! Trots aan het poseren in de tuin van het voormalig paleis. Hij had precies wel last van een prostaatprobleem, want veel kwam er niet uit...


Uitzicht vanuit het voormalig paleis op de rest van de stad.

Afval is hier een heel groot item. Honduras heeft in onze ogen een serieus imagoprobleem wat betreft afvalverwerking. Iedereen smijt hier zomaar zonder schaamte hun plastiek flesje frisdrank of hun zakje chips op straat of in het water. Ook in de bus wordt al het afval, van kinds af aan, vlotjes door de ramen gegooid. Zo zien al de bermen eruit als een klein stort. Telkens weer kijken wij met verbaasde en ontzette blikken naar elkaar. Daarnaast kennen ze sorteren hier totaal nog niet. Alles vliegt hier samen in één vuilnisbak: glas, papier, plastiek, PMD,… In hun ogen één pot nat, jammer!


Afval is hier een groot probleem. De oever van de rivier is een mooi voorbeeld, maar ook de bermen van de wegen liggen vol met sluikstort...

Honduras is een veiliger land dan in alle reisgidsen wordt voorgesteld. Ook hier geldt de regel: “Gebruik je gezond verstand!” en dan zal er je weinig overkomen. Hoewel we ’slechts’ een viertal weken in Honduras hebben doorgebracht, verdient dit land een uitgebreider bezoek. Er zijn nog veel onontgonnen pareltjes te ontdekken. Wij moeten echter verder richting Nicaragua. In Managua komt Sander toe en hij zal ons de komende vijf weken vergezellen. Benieuwd hoe dit zal verlopen? Je leest het in de volgende blogberichten!

P.S. Wij zijn ons goede voornemen voor 2017 al nagekomen en hebben alle blogberichten van een antwoordje voorzien! Nogmaals dank voor de vele berichten en laat gerust nog van jullie horen!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende