OP SAFARI IN HET DESOLATE EN AFGELEGEN KIDEPO VALLEY NATIONAL PARK

21-02-2018 00:00

We zijn nog geen vijftig kilometer vanaf Gulu in noordoostelijke richting vertrokken of het komt stilaan steeds prominenter in beeld. De bevolking die langs de weg leeft, is arm, zéér arm. De stenen huisjes maken plaats voor houten hutjes, de mensen dragen groezelige kleren en er lopen gigantisch veel kinderen rond. Overal waar we voorbij rijden, staart men ons verbijsterd aan. De mannen sloven zich in ontbloot bovenlijf uit op hun veel te droge stukje land, terwijl de vrouwen kilometers dienen te wandelen met grote tonnen water op hun hoofd veelal gecombineerd met een baby op de rug. Stromend water en elektriciteit is er onbestaande, lege magen zijn er echter in overvloed. Het contrast met het leven in de grote steden is schrijnend. Nee, hier wil je niet geboren worden…


Leg 3: Gulu - Kidepo Valley National Park

We zetten koers richting het tweede nationale park op onze route: Kidepo Valley National Park. Het nationale park ligt geheel ten noordoosten van Oeganda in een desolaat en afgelegen gebied vlak tegen de grens met Zuid-Soedan. De wegen liggen er, op een zeldzaam stukje asfalt na, vaak heel beroerd bij en dus is een 4x4 terreinwagen echt wel een must. We hobbelen met onze Toyota Landcruiser bij momenten aan slechts 15 km/u over de erbarmelijke aarden wegjes. De uitzichten zijn dan weer magistraal, het is genieten in alle facetten!


An haar beurt om te rijden!


Vanuit Gulu heb je nog heel eventjes asfalt...


...maar al snel nemen de aarden wegjes de macht over.


Water komt hier nog uit de pomp ergens te velde.  

Kidepo Valley National Park is een tamelijk klein nationaal park in vergelijking met andere nationale parken in Oeganda. Maar anders dan in Murchinson Falls domineren hier de uitgestrekte savannelandschappen de horizon. Het is erg rustig in het nationale park. Veel toeristen hebben de tijd niet of doen gewoon geen moeite om zo diep in Oeganda te reizen. Het geeft ons een ongelofelijk voordeel dat we kunnen rijden waar we maar willen terwijl we niets of niemand hinderen. In de voormiddag nemen we nog een lokale gids mee in de wagen op zoek naar de grotere dieren, in de namiddag doen we het solo en rijden we gewoon wat rond op goed geluk.


Onze gids Ben


Een VW-busje!

Het is bizar, maar eigenlijk is Kidepo Valley voor ons dé perfecte aanvulling op Murchinson Falls. De dieren die we daar niet zagen, zien we hier nu plots wel. Een kudde olifanten steekt langzaam de baan over op tien meter van onze wagen en in de verte staan enkele zebra’s te grazen. Verder zien we honderden buffels die in groep de rivier aflopen en komt de verrekijker van de gids goed van pas als we twee leeuwen spotten die lui in de schaduw van een boom onverschillig liggen rond te kijken. We rijden een heuveltje op en krijgen een magistraal 360 graden zicht over een groot deel van het park. De natuur is hier zo ongelofelijk mooi, wat een ervaring!


Een eenzame buffel


Honderden buffels langs de rivier verscholen in het hoge gras.


De worstenboom


Een jakhalsDe leeuwen spotten met een krachtige verrekijker.


Prachtig uitgestrekt savannelandschap


Moeder met kroost


Alweer prijs!


Runway 09 van Kidepo Airfield

Ik wil graag ons bezoek aan het prachtige Kidepo Valley opdragen aan mijn tante Lutje die onlangs op een waardige manier uit het leven is gegleden. Als oudste dochter van mijn eerder overleden oma krijgt mascotte Oehoe vanaf nu een dubbele betekenis…

Vorige    Blogoverzicht    Volgende