BEZOEK AAN DE STEDEN VALLADOLID EN MERIDA

05-10-2016 00:00

Valladolid is vernoemd naar de Spaanse stad Valladolid. Ik vond het een fraaie koloniale, maar zeer druk bereden stad. De geur van uitlaatgassen deden mijn maag af en toe keren. We brachten onze nachten door in het gezellige ‘hostal del Fraile’ waar een zeer huiselijke sfeer hing. Onze gastheer Pépé was vriendelijk, behulpzaam en stond altijd klaar voor een babbel in het Spaans. We hadden ook voor het eerst een huisdier, namelijk het hondje Théo. Naast de kathedraal en het marktplein zijn er geen andere belangrijke bezienswaardigheden in deze stad, er zijn wel enkele gezellige pleinen, marktjes en straten waar je rustig kan rondkuieren. Valladolid was onze uitvalbasis voor Chichen Itza en de twee cenotes zoals reeds vermeld in vorige blogberichten.


De kathedraal in Valladolid


Uitzicht op het marktplein


De lokale markt met allerlei eetstandjes


Fraaie kleuren in iedere straat


Gezellige sfeer in de hostel


Lekker Mexicaans biertje. 4,5%, dus we kunnen er wel enkele verdragen ;-)

Na een busrit van ongeveer twee uur en een half kwamen we aan in Mérida, de hoofdstad van de deelstaat Yucatán. Mérida werd gesticht in het jaar 1542 door de Spanjaard Francisco de Montejo. De stad werd gevestigd op de plaats van een Maya nederzetting. Er komen in bepaalde gebouwen Maya-afbeeldingen voor, omdat oude Maya-gebouwen 'hergebruikt' werden om de stad op te bouwen.

Onze hostel ‘Catedral’ bevond zich, wat de naam doet vermoeden, vlak tegenover de kathedraal van Mérida. Het was de beste hostel waar we tot nu toe hebben overnacht: goede bedden, perfecte wifi om te skypen, ontbijtbuffet (wel zonder brood), heel proper, recht in het centrum …
De kathedraal, die zich op la Plaza Grande bevindt, hebben we tot enkele malen bezocht. Niet omdat hij zo spectaculair mooi is, maar er was telkens een misviering bezig waardoor we de kathedraal niet volledig konden bezichtigen. De zesde keer was de goeie keer. Wat zijn die Mexicanen toch gelovig… De kathedraal op zich heeft een mooie gevel en een sobere inrichting. Aan de Plaza Grande bevinden zich nog enkele belangrijke gebouwen zoals Casa de Montejo en het Palacio Municipal.


Er is elke avond wel iets te doen. Hier zie je een demonstratie van het traditioneel balspel (Pok ta Pok) van de maya's.


Een overvloed aan vw-kevertjes


Het oude treinstation dat volledig gerenoveerd werd en nu een school herbergt.


De kathedraal in Mérida


Fraaie verlichte straten 's avonds


Het lokale nachtmuziekje


Onze eerste katten gezien in twee weken! Mexico is meer een (straat)hondenland...


Bezoek aan de gratis lokale zoo met veel inheemse dieren


Ingang van de zoo


Het uitzicht van het museum was veelbelovend. Het museum op zich was wat tegenvallend, chaotisch opgebouwd en niet zo interessant.


Optreden van het muziekkorps van de politie


Ook voor de paardjes is het hier bloedheet...

Tijdens al het opzoekingswerk in de Lonely Planet door, sprong het concert van ‘The Yucatán Symphony Orchestra’ in het ‘Teatro Peon Contreras’ ons in het oog. Na enig opzoekingwerk boekten we twee tickets voor het concert op zondagmiddag. Het was een mooie afsluiter van onze 5-daagse in Mérida. Het 3de pianoconcerto van Prokofiev met solist Alexei Volodin was het eerste werk dat werd gespeeld. Eerlijk toegegeven was ik erg nieuwsgierig naar het muzikale niveau hier in Mexico. Ik kan echter alleen maar zeggen dat het indrukwekkend was. Prachtig werk, magnifieke pianist en een heel goede uitvoering van het orkest. Kortom genieten! Na de pauze stond Symfonie No. 5 gecomponeerd door Dmitri Shostakovich op de pupiter van de muzikanten. 

Sommigen onder jullie vragen zich af wat we hier op ons bord krijgen. Grotendeels van de tijd staan we zelf achter het fornuis omdat dit simpelweg het goedkoopst is. Over het beheer van ons budget komt binnenkort een blogbericht. Je vindt groenten zoals bij ons (bloemkool, paprika, broccoli ….). Kip en varken wordt ook veel gegeten.  Dus dagelijkse kost is hier ook van toepassing.

We hebben wel al kunnen genieten van enkele traditionele gerechten en snacks. In onze hostel in Tulum hadden we het geluk dat één van de uitbaters als beroep kok is. Zo organiseerde hij een taco-avond en konden wij genieten van zijn machtig lekkere taco’s à volonté. In Mérida hebben we kennis gemaakt met Quesadilla’s in het straatkraampje vlak naast onze hostel. Het wordt gemaakt van maïs-of bloemtortilla’s en worden vaak gevuld met kaas, soms ook met kip, chorizo en champignons. Ook de typische nacho’s hebben we al eens getest. Komende weken zullen we proberen nog enkele typische Mexicaanse gerechten uit te proberen.

Vorige   Blogoverzicht   Volgende