AQUADUCTEN, INCA-RUÏNES EN EEN PRACHTIG SLOTKLOOTER KRUISEN ONS PAD

18-07-2017 00:00

We vervolgden onze weg naar het oosten en de volgende stop werd de stad Nazca. Nazca staat bij ons vooral gekend voor zijn Nazca-lijnen en geogliefen in het woestijnzand. Deze meer dan 3.000 geometrische vormen en lijnen zijn waarschijnlijk tussen 200 v. C. tot 900 n. C. geconstrueerd door de Nazca- en Paraca-indianen. Om de figuren goed te kunnen zien stap je best in een vliegtuig, maar helaas laat ons budget dat niet toe.


Nazca

In plaats daarvan gingen we met z’n vieren dan maar een bezoekje brengen aan de ‘Cantallo Aqueducts’. Zo'n 1.500 jaar geleden werden ruim veertig ondergrondse aquaducten door het Nazca-volk gebouwd. De aquaducten moesten ervoor zorgen dat het water uit de bergen naar het kurkdroge land werd geleid. Tot op vandaag maken de boeren nog steeds gebruik van de aquaducten om de omliggende velden te irrigeren.


De spiraalvormige toegang maakte het mogelijk om gemakkelijk bij de aquaducten te geraken wanneer het tijd was voor hun jaarlijkse onderhoud.

Na een korte wandeling kwamen we aan bij de “Pardeones Ruïnes”. De ruïnes zijn echter niet goed bewaard gebleven, omdat ze gebouwd zijn uit adobe (bouwmateriaal bestaande uit zand, water, klei en organische materialen zoals stro en mest) in plaats van uit steen. Verschillende aardbevingen hebben de ruïnes ook geen goed gedaan. De ligging op de helling boven de stad zorgde er hoogstwaarschijnlijk voor dat de Inca’s het domein gebruikten als administratief controlecentrum.


Een zeldzame ruïne die de talloze aardbevingen heeft overleefd.


Veel schiet er helaas niet meer over...

Na een lange en vermoeiende busrit bereikten we eindelijk Arequipa. Arequipa, gelegen in het zuiden van Peru, ligt op een hoogte van 2.325 meter en is omringd door bergen en besneeuwde vulkanen. Overdag konden we genieten van zo’n 25°C graden, ’s avonds koelde het wel erg snel af naar zo’n 5°C. 


Arequipa

De “Plaza de Armas” wordt als één van de mooiste van Peru bevonden. De kathedraal en de talrijke koloniale gebouwen sieren het plein. Het is dus dé plaats bij uitstek om vanboven op een balkon te genieten van een goeie pint met een prachtige zonsondergang met zicht op het centrale plein.


"Plaza de Armas" tijdens het nationaal kampioenschap 'duivensport'...


Als fervente bierdrinkers proberen we telkens een lokaal biertje uit. Niet slecht, die Arequipeña...


Basílica Catedral de Arequipa


De gezellige balkons op "Plaza de Armas"De lokale grasmachines...

We bezochten het” Santa Catalina” klooster. Dit voormalig slotklooster werd gebouwd in de jaren 1500 n. C. en de nonnen waren er volledig afgesloten van de buitenwereld. Ze leefden echter een luxeleven in het klooster dat meer een stad binnen de stad was. Slaven, koks, warm water en goed eten waren er niet ongewoon. Tot 1970 werd het slotklooster actief bewoond door nonnen, maar sindsdien is het toegankelijk voor het publiek. De nonnen die er nog verbleven, verhuisden naar een nieuwer complex, omdat het oude complex heel wat schade had opgelopen door aardbevingen en vulkanische uitbarstingen. Na een grondige restauratie ziet het klooster er weer prachtig uit. Echt een bezoekje waard!


Het gezellige kleurrijke klooster "Santa Catalina"


Een typische nonnenkamer: erg ruim, maar vrij donker...Hier werden de overleden nonnen opgebaard.


De keuken met pizza-oven! ;-)
De wasplaats


Vanop het dak hadden we een prachtig zicht op de vulkaan "Misti".

Arequipa is echter hét uitgangspunt voor een ontdekkingstocht door de “Colca Canyon”. De canyon is één van de diepste ter wereld en is bijvoorbeeld ruim twee keer zo diep als de “Grand Canyon” in Amerika. Dajo is er vier jaar eerder al eens geweest, maar kan er nauwelijks over zwijgen. Er staan ons prachtige dagen te wachten!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende