ANYTHING THAT IS UNRELATED TO ELEPHANTS IS IRRELEPHANT…

22-03-2018 00:00

De olifant is voor de Thai een heilig dier. Zo zie je in vele tempels steeds Ganesh (de god met een olifantenhoofd inclusief slurf) opduiken. Het is gebruikelijk dat Thaise boeddhisten een offer aanbieden aan een Ganesh bij het starten van een bedrijf, voor het maken van een buitenlandse reis, bij het bouwen van een nieuw huis of bij een bruiloft. Andere zaken die geassocieerd worden met Ganesh in Thailand zijn succes, prestatie, kracht, grootheid, intelligentie, stabiliteit en rijkdom. Vele Thai stellen zich dan ook zorgzaam, nederig en voorzichtig op ten opzichte van de olifant. Helaas geldt dit niet voor iedereen, want nog steeds worden olifanten misbruikt als lastdier in de bosbouw, op trekkingskampen, in fokprogramma’s of als straatolifant waarbij ze worden geslagen, gemarteld, uitgehongerd en zelfs drugs krijgen toegediend. Gelukkig worden meer en meer olifanten vrijgekocht uit die gevangenschap en ondergebracht in een soort opvangcentra waar ze de rest van hun dagen in alle rust kunnen slijten.


Ganesh

Wij hebben via een georganiseerde dagtrip naar ‘Chang Mai mountain sanctuary’ een hele dag in de dichte nabijheid van enkele olifanten mogen vertoeven. Eenmaal ter plaatse kregen we passende kledij en mochten we direct enkele olifanten voederen door stukken fruit in de slurf of mond te leggen. Vooral bananen zijn hun meug en natuurlijk wisten ze maar al te goed wat hen te wachten stond. Ze kwamen dan ook de hele tijd met hun slurf snuffelen aan de zak vol rijpe bananen. Ik vond het in het begin best spannender dan ik had gedacht, want die beesten zijn kolossaal en hun slurf leeft een eigen leven. Olifanten eten tot 150 kilogram plantaardig voedsel en drinken 80 tot 160 liter water op een dag. Het grootste deel van hun dag bestaat dus uit eten en drinken. Geen slecht leven, mijn gedacht!


In het begin houd je nog wat afstand...


We waren met een heel team.


Bananen in de slurf!


Selfie-time met de jongste onder de olifanten.


Ook hele trossen bananen worden vlotjes binnengespeeld.


Hier maakte Dajo een mengseltje van natuurlijke medicijnen, planten en vruchten om een betere darmflora voor de olifant op te wekken.

Dertien maart, toevallig de dag dat wij op bezoek gingen, is het in Thailand nationale dag van de olifant. Deze dag is in 1988 in het leven geroepen door de overheid om het belang van de Chang Tai (Thaise olifant) en de cultuur te benadrukken. De olifanten worden die dag extra in het zonnetje gezet en krijgen een heus feestmaal voorgeschoteld met allerlei fruitsoorten.


Een heus eetfestijn op de dag van de olifant met watermeloen, ananas en bananen op het menu!

Op de plaats waar ze gevoederd worden, hangen enkele dieren jammer genoeg met één poot vast aan een touw, omdat ze anders de nabijgelegen fruit- en groetenplantages een bezoekje brengen en daar zijn de lokale boertjes niet tevreden mee. Gelukkig mogen de olifanten na onze lunchpauze genieten van echte vrijheid en gaan we op stap. Per twee wandel je vóór een olifant doorheen het bos, begeleid door hun individuele ranger. Wie denkt dat het een ontspannende wandeling was, heeft het bij het verkeerde eind. Olifanten zijn dan wel gigantische beesten, maar ze stappen verdomd vlot door. Al lopend kunnen ze zelfs snelheden tot 45 km/h halen! Onze voorligger was ietwat aan de tragere kant, waardoor wij continu achter ons moesten kijken of onze olifant niet te dicht bij ons kwam en ons van de weg zou lopen.


Op weg naar de modderbadplaats.


Zand is de natuurlijke zonnecrème voor de olifant.


Suikerriet lusten ze ook erg graag.

Na een groot uur kwamen we aan bij hun dagelijkse modderbadplaats. Ze lieten hun logge lijf in de modder neerploffen, schrobden zich langs de kant of smeten de modder op hun rug. Ze genoten zichtbaar van de afkoeling. De huid van de olifant heeft geen zweetklieren; het modderbad en het klapperen met de oren is dus essentieel voor de olifant om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.


Modderbad!

Na het deugddoend modderbad gingen we in de naastgelegen rivier baden. Gewapend met een borstel en een emmer in de hand waren we klaar om de olifant onder handen te nemen. De olifanten dompelden zichzelf onder water, gaan op hun zij liggen en dan kan het borstelen beginnen. Tijdens het wassen knijpen ze hun ogen samen van genot en geven ze zich compleet over aan de olifantenmassage. Topervaring!


Olifanten wassen.


Schrobben maar!


Een content dier naast een contente mens!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende