AN GOES SOLO!

27-03-2017 00:00

Na het bezoek aan de Colombiaanse hoofdstad Bogotá staat een tweedaagse uitstap naar Villa de Leyva op het menu. Villa de Leyva ligt op vier uur rijden met de bus van Bogotá en het schijnt één van de mooiste koloniale stadjes in Colombia te zijn, dus dat willen we graag eens van dichterbij bekijken! Het liep natuurlijk anders dan gepland…

Twee dagen voor het geplande vertrek naar Villa de Leyva kwam er plots geen druppel water meer uit de kraan. Ook de volgende ochtend zat onze hostel nog steeds zonder water. De hele dag werd hoopvol uitgekeken naar stromend water, maar helaas… De hostel werd, net zoals alle andere huizen in de stratenblok, het slachtoffer van een stel dieven die blijkbaar niets beters te doen hadden dan enkele onderdelen van het waterzuiveringssysteem te stelen. Gevolg: dertig man in één huis en al meer dan veertig uur geen water. Je kan het toilet niet doorspoelen, niemand kan zijn handen wassen, de afwas stapelt zich op, er is een groot gebrek aan hygiëne en dat is vragen om problemen… Toen het waterprobleem de volgende dag nog steeds niet was opgelost, kon de eigenaar niets anders doen dan de hostel sluiten en we kregen ons geld van die nacht integraal terug.

Er stelde zich die ochtend echter nog een ander probleem. Was het dat tekort aan hygiëne of toch de overvloed aan empanadas van de vorige avond dat ervoor zorgden dat Dajo zijn maag en darmen hevig begonnen te protesteren? We begaven ons naar een andere hostel in Bogotá, maar veel verder dan uitzieken in bed reikten Dajo zijn plannen niet meer die dag. Daar de hostel in Villa de Leyva al geboekt was, stelde hij dan maar voor dat ik alleen vertrok. Onze wegen scheidden hierbij voor het eerst sinds de start van onze reis voor meer dan één dag…

Met ietwat stress en een klein hartje vertrok ik richting het busstation. Alleen reizen in een onbekend land, het was iets wat ik niet eerder heb gedaan. Pas laat in de avond kwam ik aan in mijn hostel in Villa de Leyva. Eén van de werkende vrijwilligers in de hostel was afkomstig uit Ierland en organiseerde die avond een klein feestje voor St Patricks Day. Ik kreeg een heerlijke Shepherd’s Pie voorgeschoteld en de hostel hing vol met groene ballonnen en slingers. Er klonk ook Ierse muziek. We speelden met zijn allen ‘beer pong’ en enkele gezelschapspellen… Best een gezellige bende en dito avond!

De volgende dag werd een gratis rondleiding in het stadje aangeboden. Villa De Leyva werd gesticht in de zestiende eeuw en is genoemd naar de eerste regent van Nieuw-Granada, Andrés Díaz Venero de Leyva. Het was destijds een populaire bestemming voor de Spaanse rijken en zelfs de koninklijk familie ging erheen om zich te ontspannen. Al slenterend doorheen de met kasseien aangelegde straten bewonderde ik de prachtige witte huizen, gebouwen en kerken. Wist je dat de Plaza Mayor van Villa de Leyva één van de grootste stadspleinen van Colombia is? Het is echt wel indrukwekkend met zijn vele koloniale huizen, kerk en fontein. Het enige spijtige is dat het hier tijdens het weekend over de koppen lopen is. Veel te druk! Daarnaast vind ik het ook wel jammer dat niet alle straten in het dichte centrum verkeersvrij zijn. Hierdoor gaat toch wel heel wat aan gezelligheid verloren.


El Plaza Major


Typische straten in Villa de Leyva met vele kasseistenen.

We klommen met zijn allen naar een uitzichtpunt over de stad en in tegenstelling tot de drukte in de stad was er daarboven werkelijk niemand te bespeuren. Een zalig uurtje rust was onze beloning. We bezochten verder nog de lokale zaterdagmarkt met tal van eetstandjes, fruit- en groetenkraampjes. Het was hét uitgelezen moment om enkele verschillende fruitsoorten van Colombia te leren kennen zoals de mamoncillo, de uchuva, de guayaba en de granadilla.


Prachtige vergezichten bovenop de top.


Villa de Leyva


De Guayaba

Rond Villa de Leyva zijn nog verschillende dingen te bezoeken, maar wegens tijdsgebrek heb ik die links laten liggen. Ik trok in de namiddag samen met medehostelbewoner Rob op pad om enkele kleine watervallen te bezichtigen. We vonden achter een piepklein watervalletje een omhooglopend pad en even later konden we opnieuw genieten van een mooi uitzicht over de omgeving. Andere watervallen hebben we helaas niet meer gevonden.

Villa de Leyva is absoluut de moeite waard om te bezoeken, maar ga misschien best in de week wanneer het kalmer is. Wat heb ik geleerd na die twee dagen? Alleen reizen hoeft helemaal niet beangstigend te zijn! Toch maar vlug eens zien hoe het gesteld is met onze zieke…

Word postmakker en steun ons in onze plannen om vrijwilligerswerk in Afrika te verrichten! Klik hier!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende