AFSCHEID VAN GUATEMALA MET TUSSENSTOPS IN RIO DULCE EN LIVINGSTON

14-12-2016 00:00

Vanuit Flores zetten we koers richting Honduras met een tussenstop in Rio Dulce. De stad ligt aan Lago de Izabal, het grootste meer van Guatemala. Niet zolang geleden was Rio Dulce nog een charmant stadje met een gezellige haven. De enigste manier om er te geraken vanuit het binnenland was via een overzetboot. Nu staat er echter een gigantische brug, waardoor al het verkeer vanuit het oosten via de brug vlotjes de provincie ‘El Petén’ binnen kan rijden. Rio Dulce is hierdoor veranderd in een vuile, stinkende doorritstad en van de oorspronkelijke charme valt nog weinig te merken…


Rio Dulce met zijn gezellige haven

We plannen nog een extra tussenstop in Livingston, een havenstad aan de Golf van Honduras. Om daar te geraken dienen we een twee uur durende boottocht te maken over de rivier “Rio Dulce”. Het werd een meevaller in een fraai decor. Vooral de laatste 10 km zijn de moeite! De kliffen zijn tot 90 meter hoog en bedekt met verschillende soorten groen en vele wilde bloemen. Soms konden we aapjes en toekans zien.


El Castillo de San Felipe, een fort uit 1652 met als doel het op afstand houden van piraten.


De gigantische nieuwe brug dat 'El Petén' verbindt met het vasteland.


Ons bootje bij een tussenstop aan één van de natuurlijke warmwaterbronnen.


90 meter hoge kliffen, helaas geen aapje te zien nu...

De rivier mondt uit in Livingston waar we onze laatste twee nachten in Guatemala beleefden. Je kan Livingston niet bereiken via de weg, simpelweg omdat er geen wegen zijn. Alles moet dus via boten, wat het leven hier toch wel een stuk duurder maakt. De hostel viel wat tegen. Zo kregen we ’s nachts ongewenst bezoek van een muis die onze zak rijst had opengebeten. We konden hem nog zien wegvluchten door de vele gaten in het weinig doeltreffende muskietennet. We hoorden nog geritsel in onze rugzakken en een uitgebreide muizenjacht werd gestart. Het bleek echter van buiten te komen, muizen in het afval van onze buren. Die mensen nemen het duidelijk niet zo nauw met hygiëne. In Livingston bezochten we nog vlug de watervallen van “Siete Altares”. Op zich niet zo spectaculair, maar de tocht er naar toe was vrij leuk. Ruim twee uur ontspannend wandelen via het strand afgewisseld met strompelen over rotsen in de rivier.


Straathond die ons overal vergezelde, blij dat ze wat aandacht kreeg...


Heerlijk wandelen langs de zee op weg naar de watervallen 'Siete Alteres'


Sukkelen over de rotsen...


De fameuze watervallen!

We sluiten met een zeer goed gevoel het hoofdstuk Guatemala af. We hebben hier 5,5 schitterende weken gekend met als hoogtepunten onze zesdaagse hikingtour van Nebaj naar Todo Santos, waarbij we overnachtten en leefden tussen de lokale bevolking in de bergen en natuurlijk onze twee weken vrijwilligerswerk in ‘Animal Aware’, een rescue centre voor ruim 300 honden en 60 katten in Sumpango. Guatemala is een erg veilig en gastvrij land om in te reizen met supervriendelijke mensen rondom je heen. We raden het alvast iedereen aan om hier eens te passeren!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende