AANGENAME KENNISMAKING MET HET OEGANDESE ZIEKENHUISWEZEN

11-02-2018 00:00

Het was mijn grote wens om ooit eens enkele weken als verpleegkundige mee te draaien in een ziekenhuis ergens in Afrika om op die manier met eigen ogen te kunnen zien hoe het gesteld is met de gezondheidszorg op het zwarte continent. Aangezien ik Engels de voorkeur geef wat betreft de landstaal en ook het budget strak in de hand moet zien te houden, kwam Oeganda als winnaar uit de bus. Bovendien is het land nog niet zo toeristisch als buurlanden Kenia en Tanzania, waardoor je een grotere kans hebt dat de bevolking nog gemeend oprecht is tegen je (sorry voor de onvermijdelijke tautologie). Via de Nederlandse vrijwilligersorganisatie “Doingoood” belandde ik voor vier weken in het Lubaga Hospital.

Lubaga Hospital is een privé ziekenhuis zonder winstoogmerk in de Oegandese hoofdstad Kampala. Het ziekenhuis werd in 1899 opgericht door de “Missionary Sisters of Our Lady of Africa” en is het oudste katholieke ziekenhuis in Kampala. Lubaga Hospital is eigendom van het rooms-katholieke aartsbisdom van Kampala. In de loop der jaren heeft het ziekenhuis een reputatie opgebouwd als aanbieder van betaalbare gezondheidszorg en is het bijgevolg mensen met een overwegend middelmatige en lage status blijven aantrekken en behandelen. De bedcapaciteit is de afgelopen jaren gestaag gegroeid tot 275 stuks.

Het ziekenhuis is ook een onderdeel van de Lubaga Health Training School. Studenten kunnen er verpleegkunde, vroedkunde en voor laboratoriumassistente of operatieassistent studeren.
De zorg is niet enkel beperkt tot binnen de grenzen van het ziekenhuis, maar strekt zich uit tot de omliggende gemeenschappen via een outreach-programma waar onder andere aan educatie, preventie en immunisatie worden gedaan.


Operatiekwartier


Surgical OPD

Tijdens mijn initiatiedag maakte ik kennis met Patience, de tijdelijke verantwoordelijke voor studenten en vrijwilligers en ze gidste me op enthousiaste wijze doorheen het ziekenhuis. Ik werd voorgesteld en vriendelijk verwelkomd op alle afdelingen. Eerlijk gezegd was ik positief verrast over de toestand van de gebouwen, die zijn namelijk in redelijke staat of recent vernieuwd mede dankzij Duitse financiële steun. Eén ding werd me echter meteen duidelijk: van het Lugandees begrijp je werkelijk geen letter en ook het Ugandees Engels is heel moeilijk te verstaan. Ugandezen praten zeer graag binnensmonds, stil en soms zonder de letter r. Na een klein uurtje waren we rond en was ik vrij om te kiezen op welke afdeling en hoe lang ik er wil staan. Uiteindelijk koos ik voor de afdelingen Surgical OPD, spoedgevallen, materniteit en het operatiekwartier. Benieuwd wat het zal geven!

Blogoverzicht   Volgende