¿CUANTO CUESTA 1?

18-11-2016 00:00

Zonder geld kan je niet reizen. Je kan het wel, maar dan ben je meer een schooier dan een verantwoord avonturier. Slechts weinig mensen durven ons vragen hoeveel ons budget bedraagt om twee jaar te kunnen reizen, maar vrijwel iedereen is daar stiekem erg nieuwsgierig naar…  En om maar direct met de deur in huis te vallen: je hoeft helemaal niet rijk te zijn om lang op reis te kunnen gaan. Een strikt budgetbeheer en een dito uitgeefpatroon zorgt ervoor dat je al heel ver komt.

Bij onze voorbereiding zochten we echter vergeefs naar concrete informatie over budgetbeheer bij langere reizen. Zelden vonden we écht wat we zochten. Weinig medereizigers wilden ons inzicht geven over wat zij hebben uitgegeven tijdens hun lange reis. Het lijkt wel één groot taboe, terwijl dit toch een cruciaal punt is om je avontuur te laten slagen. Om toekomstige avonturiers een inzicht te geven in het financiële plaatje, geven wij met plezier onze boekhouding bloot…

We besloten ons budget te bepalen aan de hand van vorige reiservaringen in Zuid-Amerika. Heel concreet: ons dagbudget bestaat uit €50 voor ons beiden. Dat is behoorlijk krap, want daar moeten we alles mee zien te bekostigen zoals overnachtingen, busreizen, eten, hikingtours, activiteiten, bezienswaardigheden,… Ons totale budget bedraagt dus 730 dagen (2 jaar) x €50 en dat is €36.500 of €18.250 per persoon. We vertrokken elk met €20.000 om de extra kosten vóór het vertrek zoals de heenvlucht, de reisverzekering, etc. te kunnen betalen. Als je strikt volgens dit dagbudget leeft, hoef je in principe gedurende die twee jaar nooit te werken voor de kost. In praktijk zal ons dat wel lukken het eerste jaar in Centraal en Zuid-Amerika. Voor landen als Nieuw-Zeeland en Australië, die tijdens ons tweede jaar op het programma staan, komen we met €50 per dag in grote moeilijkheden aangezien het leven daar een pak duurder is. Een maand of twee werken behoort dan tot de mogelijkheden om het budget verder aan te vullen.


Guatemalaanse Quetzal

In praktijk werken we eerder met een weekbudget van €350. We doen dit omdat de dagbalans al eens in het rood kan staan na een duurdere dag met vele kosten zoals een lange busreis of een duurdere bezienswaardigheid of activiteit. We kunnen het weekbudget dan weer rechttrekken door enkele goedkopere dagen in te lassen, dagen waar we eens lekker nietsen en dus amper iets uitgeven. Als we geld moeten afhalen met de CreditCard of Visa, omdat de MaestroCard bijvoorbeeld niet wordt ondersteund, houden we de bankkosten af van het weekbudget. Zo kost ons weekbudget ons effectief €350 en niet meer. Hoe hoger de bankkosten, hoe lager dus ons weekbudget.

Je kan echter creatief zijn met je dagbudget. Zo willen we graag leren duiken rond halfweg december in Honduras op het duikeiland Utila. De eerste graad bij PADI is de ‘Open Water Diving Course’ en kost ons elk €300 alles inclusief, ook overnachtingen. Om dat bedrag niet van onze spaarrekening te moeten halen besloten we om vanaf dag één in Mexico 10% van ons dagbudget opzij te leggen en te sparen. Dit maakt echter dat we nóg zuiniger dienen te leven. Taxi’s worden verbannen als je te voet kan, afbieden op alles, alternatieven zoeken voor veel te dure georganiseerde uitstappen en activiteiten, slapen in hostels of couchsurfing i.p.v. in hotels, prijzen van busfirma’s worden vergeleken, je kunt nóg trager gaan reizen, maar de grootste besparingskost die je kan doorvoeren is simpelweg iedere dag zelf koken. De meeste hostels hebben immers een goed uitgeruste keuken en de ingrediënten die je kunt terugvinden op de plaatselijke markten of grote supermarkten zijn spotgoedkoop. We investeerden tevens in een minifornuis op elektriciteit, twee kookpotten, een snijplank en -mesje zodat we ook in een hotelkamer zelf kunnen koken. In november doen we nog twee weken aan vrijwilligerswerk met inwoon, waardoor we tot €30 per dag kunnen sparen. Na de duikopleiding zullen we gewoon verder blijven sparen om toekomstige kosten zoals vliegtuigtickets of duiksessies te kunnen betalen.

Je ziet dus, lang op reis gaan is niet zomaar reizen, het is echt een levensstijl dat je dient aan te nemen waarbij budgetbeheer een zeer belangrijk aspect vormt. Voor langere tijd gaan reizen is op financieel vlak niet onoverkomelijk, zolang je op voorhand maar genoeg spaart en tijdens de reis verstandig met je budget omgaat. Wees echter niet gierig, beloon jezelf af en toe met een extra pint of een lekkere maaltijd in een goed restaurant, maar denk twee keer na voor je iets uitgeeft. Stel jezelf telkens de vraag of je hetgeen je op punt staat te kopen écht nodig hebt. Zorg dat je weekbudget op het einde van de week steeds in balans is, hou de maandelijkse uitgaven in het oog aan de hand van je rekeninguittreksels en tracht te sparen tijdens de reis voor grotere of onverwachte kosten. Dan komt het allemaal wel goed!

Vorige   Blogoverzicht   Volgende