¿CUANTO CUESTA 4?

10-03-2018 00:00

Ons avontuur in Afrika zit er helemaal op en dus is het tijd om de financiële cijfers van de eerste zes maanden van ons tweede reisjaar onder de loep te nemen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook nu zijn we er weer in geslaagd om elke dag te overleven met een dagbudget van vijftig euro voor ons beiden. Eerlijkheidshalve moeten we er wel aan toevoegen dat dit in Afrika enkel en alleen gelukt is dankzij de steun van onze postmakkers. Een kleine bloemlezing…


Reisperiode in Azië: van 9 september 2017 t.e.m. 1 januari 2018

Bovenstaande grafiek bewijst nogmaals dat Azië hét goedkoopste continent is om in te reizen. Van ons gehele budget konden we maar liefst 43% opsparen. Het hielp natuurlijk ook wel dat we ruim een maand lang vrijwilligerswerk konden verrichten in Kuala Lumpur met gratis inwoon. Daarom dat de overnachtingskost slechts 16% van het budget inneemt. Voorts zien we een gemiddelde etenskost dat een kwart van het budget inpalmt en dat vervoer in Azië spotgoedkoop is.


Reisperiode in Afrika: van 2 januari 2018 t.e.m. 5 maart 2017

Wat Afrika betreft zien we toch wel twee belangrijke wijzigingen. Ondanks het feit dat An een maand lang geen overnachtingen heeft moeten betalen (dat was inbegrepen in haar vrijwilligersproject dat bekostigd werd door de milde schenkingen van onze postmakkers), neemt de overnachtingskost toch één derde van het budget in. Afrika mag dan wel een arm continent zijn, de toerist krijgt desalniettemin een gepeperde rekening. Enkel dankzij het feit dat Dajo in die twee maanden nauwelijks iets van betaalde activiteiten heeft ondernomen, blijven de andere kosten procentueel relatief gelijk in vergelijking met Azië. We zien logischerwijs wel een flinke daling van het geld dat we konden opsparen.

Vatten we de twee grafieken samen, dan zien we volgende uitgaven voor de eerste helft van ons tweede reisjaar:

-Gemiddeld dagbudget voor 2 personen  =  € 50  -  € 1,12  =  € 48,88  (gemiddelde bankkosten voor geldopname uit geldautomaat)

-Beschikbaar reisbudget  =  178 dagen  x  € 48,88  =  € 8.700

-Uitgaven:
     * € 3.045  =  Sparen (35%)
     * € 2.349  =  Winkel + Eten (27%)
     * € 1.914  =  Overnachtingen (22%)
     * € 696  =  Vervoer (8%)
     * € 609  =  Bezienswaardigheden (7%) 
     * € 87  =  Overige + Wassalon (1%)

De bezienswaardigen (7%) en de vervoerskosten (8%) zijn echter maar een klein deeltje van wat we werkelijk hebben uitgegeven aan activiteiten en transport. Het gespaarde bedrag (35%) is namelijk volledig opgegaan aan deze twee uitgaveposten.

Een overzicht van wat we bekostigd hebben met die gespaarde € 3.045:
     * € 495  -  Duiken in Koh Tao, Gili Trawagan en Komodo
     * € 232  -  Vier vluchten in Azië
     * € 140  -  Formule 1 weekend in Kuala Lumpur
     * € 1386  -  Heen- en terugvlucht van Bangkok naar Entebbe
     * € 582  -  Huurauto 12-daagse roadtrip in Oeganda + brandstof
     * € 210  -  Rafting in Jinja

Zoals je ziet is consequent een deeltje van het dagbudget sparen van vitaal belang als je twee jaar lang wilt rondreizen met een dagbudget van € 25 per persoon. Je dekt er kosten mee die niet direct van toepassing zijn, maar waar je later gegarandeerd mee geconfronteerd wordt. Aangezien we nu de rest van ons reisavontuur in Azië zullen doorbrengen, verwachten we geen grote uitgaven meer buiten ons vliegticket terug naar huis…

We willen ook graag nog eens een woordje van dank richten aan onze postmakkers. Dankzij hen konden we maar liefst € 1550,76 inzamelen! Een bedrag dat we gebruikt hebben om An haar vrijwilligerswerk en onze twee visums te bekostigen. We zorgen ervoor dat iedereen zijn of haar aantal postkaartjes op tijd krijgt!

Vorige    Blogoverzicht    Volgende